Demokrati betyder folkstyre

Folkstyre = Folket bestämmer

Folkstyre = Folket bestämmer

Det är många som söker på ”Vad är demokrati” och här ska jag ge min syn på saken.

Ordet ”demokrati” kommer från de två grekiska orden ”demo” (folk) och ”kratos” (styrelse) och betyder ungefär ”folkstyre”.

I Sverige har vi ”representativ demokrati”, vilket betyder att folket får rösta på vilka som ska bestämma. Det är alltså inte folkstyre som gäller i Sverige och det är heller inte speciellt demokratiskt eftersom ingen av oss – folket – får vara med och bestämma i enskilda frågor.

Ibland har vi visserligen folkomröstningar gällande annat än just riksdags- och kommunval, men inte heller det har något med folkstyre att göra eftersom dessa folkomröstningar endast är vägledande. En folkomröstning är inte bindande, så politikerna kan göra hur de vill ändå. Ett tydligt exempel är folkomröstningen om höger/vänstertrafik på 60-talet. Folket röstade Nej till högertrafik, men så vitt jag vet, så kör alla på höger sida sedan dess…

Att införa fler bindande folkomröstningar på fler enskilda frågor hade varit betydligt mer demokratiskt och innebära mer folkstyre.

Jag inser förstås att väldigt få skulle vara intresserade av att rösta på varenda fråga som diskuteras av politikerna, men det är heller inte nödvändigt. Med dagens system, så lägger jag min röst på ett parti och därmed har de mitt mandat i alla sina frågor. Med ett direktdemokratiskt system, så skulle jag kunna ge min röst åt ett annat parti i enskilda frågor, helt efter eget tycke. Jag skulle kunna rösta i precis varenda fråga, helt efter eget tycke och sålunda vara helt partioberoende, men är jag inte intresserad, så kan jag låta ett parti ta hand om min röst.

Ett av de vanligaste argumenten mot direktdemokrati är just bristen av intresse och tid hos folket att sätta sig in i alla frågor och dessutom rösta, men som jag ser det, så är detta helt frivilligt. Vill man inte engagera sig, av vilken anledning som helst, så behöver man inte – då ligger ens röst hos det parti man för tillfället givit sitt mandat åt.

Tack vare datorerna och Internet, så är detta fullt möjligt. Tekniskt sett är det inte ens speciellt svårt. Problemet ligger snarare hos dagens politiker som knappast är intresserade av mer folkstyre, men även hos folket som inte är tillräckligt intresserade av något annat system än det vi har idag eftersom de allra flesta av oss tycker att vi redan lever i ett demokratiskt land med folkstyre. Det är det vi fått lära oss enda sedan vi var små – att Sverige är ett demokratiskt land med folkstyre.

Men när det väl dyker upp en fråga som engagerar folket, så tror jag betydligt fler skulle vara intresserade av att kunna påverka.

Om du i kommande val röstar på parti X och nästa år dyker det upp en fråga om huruvida det ska vara lagligt att göra det ena eller det andra – så har du givit parti X ditt mandat i frågan. Att du inte alls håller med partiet i denna fråga är helt ovidkommande. Du har röstat på parti X och därmed givit dem ditt mandat även i denna fråga. Hur demokratiskt är det? Hade det inte varit mer demokratiskt om du kunde ändra din röst i olika frågor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.