Facebook phishing och spam

Likejacking, eller Gilla-kapning som det kanske heter på svenska, går ut på att lura användare att klicka på en dold Facebook Gilla-länk.

Det hela börjar med att du ser en vän ”Gilla” ex. en video och du klickar för att se den. Du hamnar då på en sida där du måste klicka på en bild för att starta videon, men istället för att starta videon, så klickar du på en dold Gilla-knapp och din Facebooksida uppdateras med en Gilla-status.

I många fall ska du dessutom först fylla i en massa information innan du får tillgång till ”videon” och det är väl det här som är själva syftet med lurendrejeriet – att lura av dig personliga uppgifter.

Vissa sidor är överfulla av reklam och förhoppningen är att du ska klicka på någon av dessa.

Det handlar alltså inte om något virus eller någon trojan utan om phishing eller spam i syfte att lura till sig antingen uppgifter eller besökare.

Läs mer om Likejacking, eller rättare sagt, ”clickjacking” på engelska WikiPedia.

Expressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *