Säters fasta paviljong

Kortsidan på Säters fasta paviljong

Kortsidan på Säters fasta paviljong

Den 29 maj 1912 öppnades den fasta paviljongen, eller Läns som den även kallades, på rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Byggnaden har fått förfalla sedan 1989

Byggnaden har fått förfalla sedan 1989

Byggnaden ritades av arkitekten Ture Stenberg, född 20 januari 1863 i Norrköping, men mest verksam i Uppsala och Stockholm där han dog 9 februari 1917.

Säters fasta paviljong är ännu en imponerande syn

Säters fasta paviljong är ännu en imponerande syn

Den fasta paviljongen i Säter hade en nästan identisk avdelning i Västervik och bägge var ämnade för psykiskt sjuka personer som begått grövre vålds, hot eller sexualbrott.

En hög mur omgärdar rastgården på Säters fasta paviljong

En hög mur omgärdar rastgården på Säters fasta paviljong

En av de mer kända patienterna på Säters fasta paviljong var Salaligans ledare Sigvard Nilsson-Thurneman.

En lång korridor sträcker sig genom hela byggnaden med rum på bägge sidor

En lång korridor sträcker sig genom hela byggnaden med rum på bägge sidor

Avdelningen hade högre personaltäthet och bättre skydd mot rymningar med bland annat tjockare väggar, gallerförsedda fönster, larmanordningar och centralstyrd belysning.

Kontaktpanel

Kontaktpanel

Varje rum har egna brytare, men kunde antagligen styras från externa platser.

En elcentral på fasta paviljongen

En elcentral på fasta paviljongen

En portvakt som reglerade in- och utfart från byggnaden satt säkert placerad, så ingen från insidan kunde komma åt honom.

Ett gemenskapsrum på Säters fasta paviljong?

Ett gemenskapsrum på Säters fasta paviljong?

De större rummen i byggnaden användes troligen som matsalar, gemenskapsrum och liknande.

Ett behandlingsbadrum på Säters fasta paviljong

Ett behandlingsbadrum på Säters fasta paviljong

Bad användes i olika behandlingsformer, men huruvida man verkligen tvingade folk att sitta i isbad i timmar låter jag vara osagt.

Det finns inga större gemensamma duschrum, så ”tappa-tvålen”-våldtäkter var kanske inte så vanligt förekommande på Säters fasta paviljong.

Korridor med patient- och behandlingsrum

Korridor med patient- och behandlingsrum

På andra våningen finns många patient- och behandlingsrum längs den genomgående korridoren.

Toaletter i bägge ändarna av korridoren

Toaletter i bägge ändarna av korridoren

Det finns en toalett i varje ände av korridoren.

Störda personer fortsätter besöka fasta paviljongen även efter dess nerläggning

Störda personer fortsätter besöka fasta paviljongen även efter dess nerläggning

Mer eller mindre störda personer har fortsatt besöka fasta paviljongen i Säter även efter att avdelningen stängdes.

Samtliga patientdörrar låses utifrån.

Samtliga patientdörrar låses utifrån.

Det finns både enkel- och dubbelrum och samtliga låses utifrån med ett tvåkolvslås.

Gallerförsedda fönster

Gallerförsedda fönster

Samtliga rum har stora fönster och de flesta verkar ha haft inre fönsterluckor för att stänga ute solljus och samtliga är försedda med kraftiga galler.

En hög mur omgärdar rastgården på baksidan

En hög mur omgärdar rastgården på baksidan

Det finns inga dörrar någonstans längs muren utan enda in- och utgången till/från promenadgården, eller rastgården, är från byggnadens baksida.

Toalett i anslutning till de bägge rastgårdarna

Toalett i anslutning till de bägge rastgårdarna

Rastgården är uppdelad i två gårdar avskiljda av en hög mur. Bägge gårdarna har toalett, så patienterna behövde inte slussas in och ut ur byggnaden för att utföra sina behov på rasterna.

Övervåningen är delvis förstörd efter en brand 2002

Övervåningen är delvis förstörd efter en brand 2002

Den gamla fasta paviljongen eldhärjades 2002 och stora delar av den översta våningen förstördes.

Radiatorer i fasta paviljongens källare

Radiatorer i fasta paviljongens källare

I källaren finns något slags radiatorsystem men hur det hänger ihop med resten av byggnaden har jag ingen aning om.

Elmätarställning vid stängningen av fasta paviljongen 1989

Elmätarställning vid stängningen av fasta paviljongen 1989

Sista avläsningen av elmätaren innan avdelningen stängdes 1989?

Personalens duschrum i källaren

Personalens duschrum i källaren

Nere i källaren finns det enda duschutrymmet för mer än en person och med tanke på att den ligger i nära anslutning till trappan som leder ner från entrén, så hörde den säkert till personalen.

Halvkaklade väggar i omklädningsrummet

Halvkaklade väggar i omklädningsrummet

Halvkaklade väggar i personalens omklädningsrum i anslutning till duschen.

Frågan är inte om fasta paviljongen i Säter ska rivas utan när

Frågan är inte om fasta paviljongen i Säter ska rivas utan när

Kommunen har länge velat riva byggnaden då den utgör en säkerhetsrisk med tanke på dess allt sämre skick, men det är inte helt juridiskt enkelt då byggnaden saknar ägare sedan förra ägaren, ett företag registrerat på Isle of man, upphört att existera.

Vill du dokumentera byggnaden innan den jämnas med marken, så ska du passa på nu, för risken är stor att den inte överlever det här året.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *