Smartphone istället för GPS

Google Navigator och Google Maps istället för GPS

Google Navigator och Google Maps istället för GPS

Nu har jag använt mig av min HTC Desire Z med Google Maps och Google Navigator i en månads tid och kan konstatera att jag inte behöver en vanlig GPS. Google Maps och Google Navigation är utan tvekan de bästa navigationsapparna för Android, speciellt med tanke på att de är helt gratis.

Jag kör långtradare i Stockholm och levererar och hämtar på olika ställen varje dag, så jag måste ha någon form av karta eftersom många av ställena är helt nya för mig. Tidigare hade jag en vanlig GPS och innan det, så var det gamla hederliga papperskartor som gällde. Har dock kört med GPS de senaste 5-6 åren och sluppit släpa runt på otaliga kartor i alla möjliga och omöjliga format.

De senaste två tre åren har jag dock inte behövt GPS eftersom jag hittat alla ställena, men sedan en månad tillbaka, så jobbar jag på Enköpings Åkeri och körningen innebär lotsning i Stockholm. På Kyl o Frysexpressen körde jag främst butiker runt om i mellersta Sverige, men nu är det som sagt Stockholm som gäller och precis allt annat än just butiker.

Hittar nog de flesta ICA- och Konsumbutikerna i Stockholm och Mälardalen, men vad gäller övriga företag, så är det snarare tvärtom.

Bestämde mig dock från början att jag skulle förlita mig till telefonen och därmed slippa släpa runt på ytterligare en pryl och det har fungerat över förväntan.

Långtradare i villaområden är inte att rekommendera

Långtradare i villaområden är inte att rekommendera

En enorm fördel med Google Maps är möjligheten att visa satellitbilder och därmed lättare kunna avgöra vad det är för typ av område jag ska till. Är det ett industriområde eller ett villaområde? Avgörande skillnad om man ska bege sig till platsen med ett 24-meters ekipage.

Satellitvy i Google Maps

Satellitvy i Google Maps

Förutom satellitbilder, så kan man även se gatuvyer och det är också en enorm hjälp för att slutligen försöka ta reda på om det går att vända med bil- och släp, eller om man ska hänga av släpet någon annanstans.

Maps istället för Navigator

Maps istället för Navigator

Google Navigator undviker jag att använda eftersom jag anser att man lär sig hitta bättre i en stad genom att navigera med hjälp av en ”vanlig” karta, så jag använder främst Google Maps.

Nackdelen med detta är att jag måste sitta och hålla i telefonen eftersom jag inte har någon hållare för den. Kan vara lite bökigt när jag ska fara fram med ekipaget genom otaliga rondeller och korsningar och då väljer jag ibland att använda Google Navigator i stället. Det blir helt enkelt för svårt att både växla, blinka, svänga och hålla i en telefon, samtidigt som jag ska ha koll på övrig trafik, försöka ha god framförhållning gällande möjligheten att ta sig fram med ekipaget genom korsningar, rondeller, eventuella viadukter och annat som kan ställa till det.

En annan stor fördel med en smartphone istället för en vanlig GPS är tillgången till Internet.

I förra veckan hade jag en leverans till en adress som inte fanns med i Google Maps och då är det inte lätt att veta vart man ska. Googlade på adressen och fick flera träffar på olika mäklarsidor och hos en av mäklarna hittade jag en karta som visade var gatan låg.

Fick även svar på varför adressen inte fanns med i Google Maps – det var ett nybyggt område med helt nya gator som sålunda inte fanns med i Google Maps, men ännu mindre i en vanlig GPS.

Vad gäller batteriförbrukningen, så är den väldigt hög när man använder Google Navigator, vilket är ytterligare en anledning till varför jag undviker att använda det. Ska du använda Google Navigator, så bör du ha en billaddare med dig.

Google Maps beter sig som en vanlig app och telefonen stänger av skärmen av sig själv efter en stunds inaktivitet, medan Google Navigator håller skärmen igång hela tiden, dock med reducerad effekt när man ska köra en ”längre” bit utan att behöva svänga.

Precis som Google Navigator, så använder Google Maps den inbyggda GPS’en i telefonen, men långt ifrån lika intensivt. I Maps är positioneringen ganska ”dålig” medan den håller mycket högre exakthet i Navigator. Det är alltså inget fel med varken GPS’en eller Maps, utan den större felmarginalen på din position beror helt enkelt på att Google Maps inte använder GPS’en lika intensivt som Google Navigator. Det innebär lägre batteriförbrukning, men sämre exakthet.

Avslutningsvis måste jag varna dig för att lita blint på vare sig Google Maps eller Google Navigator, speciellt om du kör långtradare. Google Maps har mer fördröjning och sämre positionering än Navigator, men Navigator är inte heller perfekt och kan exempelvis ge röstanvisning om att svänga, ett par korsningar i förväg, vilket onekligen kan ställa till det.

Precis som alla andra program, så är varken Google Maps eller Google Navigation felfria och ibland får man lite konstiga vägbeskrivningar, så det gäller – som jag redan nämnt – att inte förlita sig till programmen till hundra procent.

Låga viadukter, vikt- och längdbegränsningar och liknande måste du också hålla koll på själv eftersom inget av programmen har sådan information i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.