Skillnad på länkar och länkbomber

Diskussionen om huruvida länkbomber, eller Googlebomber som det även kallas, fortfarande fungerar fortsätter alltjämt på nätet bland flera av landets SEO-experter och jag börjar alltmer tro att några av dessa experter inte tolkar begreppet ”länkbomber” på samma sätt som exempelvis jag själv gör.

För mig betyder en ”länkbombning” att väldigt många länkbombar en specifik sida med ett specifikt sökord eller sökfras. I det nu aktuella testet som debatteras är det ”urbota inskränkthet” som länkas till Miljöpartiets hemsida.

När jag först fick höra talas om testet var min spontana reaktion att testet borde visa sig fungera, men jag tyckte samtidigt att det verkade vara ett för enkelt knep för att höja en sidas placering för ett specifikt sökord eller sökfras, så jag tyckte att det inte borde fungera.

Testet visade sig snabbt ge resultat och det dröjde inte speciellt länge förrän Miljöpartiet hamnade i topp hos Google för sökfrasen ”urbota inskränkthet”.

Ett par dagar senare hade jag funderat lite mer på det här med länkbombning och jag skrev ett inlägg om mina funderingar. Det gick ut på att jag trodde att länkbomber fortfarande fungerar, åtminstone kortsiktigt, eftersom själva principen är grundläggande för hur Google värdesätter sidor.

Om många länkar till Nikke Lindqvist sida med ankartexten sökmotoroptimering, eller liknande ord, så borde Googles funktioner anta att målsidan har med just ordet ”sökmotoroptimering” att göra. Google väger även in eventuell titel i länktaggen och med stor sannolikhet samtliga ord i meningen som innehåller själva ankartexten.

I första steget tror jag inte Google gör en vidare analys av målsidan för att se hur den förhåller sig till ankartexten, men i ett längre perspektiv tror jag de gör det. Skulle de då upptäcka att Nikke’s sida dessutom innehåller en eller flera av orden som förekommer i ankartexterna, titeltaggarna eller i meningarna som innehåller länkarna till hans sida, så lär det höja värdet på hans sida för exempelvis ”sökmotoroptimering”.

Skulle det däremot visa sig att hans sida inte innehåller några av orden i ankartexten eller liknande, så borde Google istället sänka värdet på dessa länkar.

Huruvida den här processen fortgår löpande eller med jämna mellanrum hos Google har jag ingen aning om, men oavsett vilket, så kan inte deras program harva igenom varenda sida konstant och analysera mot alla andra sidor som länkar till den, så oavsett hur det förhåller sig med frekvensen, så finns det en viss fördröjning.

Sen ägnar Google garanterat olika mycket tid åt olika sidor. Populära sidor med hög PageRank och många inlänkar ägnas större tid åt än sidor med låg PageRank och få inlänkar.

Skulle Google komma fram till att ankartexten inte har ett skit med målsidan att göra, så tror jag inte det spelar någon direkt roll. Länken värderas som vilken annan ”klicka här” länk som helst och inget mer med det.

Skulle det däremot visa sig att det dykt upp flera tusen, eller tiotusentals, länkar under en kortare tidsperiod, med exakt samma ankartext, exempelvis ”urbota inskränkthet”, som pekar mot samma målsida, som inte innehåller sökfrasen, så borde Googles funktion för att hitta ”länkbomber” triggas, men som jag skrev i ett tidigare inlägg om länkbomber, så tror jag det krävs väldigt många länkar.

Sen tror jag det beror på vad ankartextern innehåller för ord eller fras. ”Klicka här” lär väl vara en av de vanligaste ankartexterna och det är ju inte så många målsidor som innehåller den sökfrasen, förutom egna ”Klicka här”-länkar.

En populär sida lär ha flera tusen inlänkar med ankartexten ”klicka här” och liknande utan att Googles funktion för att hitta länkbomber triggas och funktionen innehåller antagligen en hel radda med vanliga, betydelselösa fraser.

Google själva har medgett att de har en funktion/algoritm för att hitta länkbomber, men de talar förstås inte om kriterierna för vad som krävs för att deras funktion ska triggas.

Jag tror med andra ord att det krävs en ganska massiv länkbombningskampanj för att trigga Googles funktion för länkbomber och när den väl triggas, så tror jag inte funktionen vidtar några åtgärder automatiskt utan flaggar ”länkbomben” för manuell granskning.

Med tanke på detta, så tror jag Miljöpartiets sida kommer fortsätta ranka högt på Google ett bra tag framöver på sökfrasen ”urbota inskränkthet”. Det krävs helt enkelt många fler länkar för att det inte ska fungera.

Det är med andra ord skillnad på länkar och länkar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.