Trist, färglöst och minimalistiskt är det senaste

Är det bara jag som är sur, bitter och bakåtsträvande som tycker att det nya gränssnittet i Google Plus är en försämring av ett redan ganska trist gränssnitt?

Jag har alltid tyckt att Google är usla på layout/design med sina minimalistiska, färglösa gränssnitt och det här senaste påfundet med flera kolumner i Google Plus förändrar knappast min syn på saken.

Det enda stället där jag tycker denna minimalistiska layout fungerar utmärkt är i själva söktjänsten, alltså på google.se, men i övrigt tycker jag bara det blir trist.

Jag har varit en del på Google Plus de senaste månaderna och har uppskattat Grupperna, men i och med det nya gränssnittet, så lär det bli mindre tid där, tyvärr. Nu skiter ju Google fullständigt i huruvida jag nyttjar deras sida eller ej, men frågan är hur många fler som resonerar likadant som mig.

De flesta är vana vid gränssnitt liknande Facebooks och Google har haft problem att locka över användare till sin tjänst och jag tror inte det ny gränssnittet gör saken lättare, precis som varit fallet med Microsofts Duploliknande gränssnitt i Windows 8 som många har svårt att ta till sig, inklusive undertecknad.

Förr försökte många företag ta fram både genomskinliga och färgsprakande gränssnitt vars fönster hade runda hörn och gärna animerade effekter och annat – förutom Google – men nu verkar allt gå åt andra hållet och allt fler program/tjänster ska se ut som appar.

Att appar har minimalistiska gränssnitt har jag full förståelse för eftersom hårdvaran begränsar både vad gäller prestanda och skärmstorlek, precis som fallet var med stationära datorer för några år sedan, men gränssnittet har alltid följt hårdvarans utveckling, ända fram till Windows 8 då någon på Microsoft fick en total härdsmälta i skallen.

När Windows 95 lanserades var många Windows 3-användare tvungna att köpa ny hårdvara för att kunna köra det nya operativsystemet eftersom det nya gränssnittet krävde betydligt bättre hårdvara och så har varit fallet med alla nya versioner av Windows.

I och med lanseringen av Windows 8 slog Microsoft på stora trumman gällande den höjda prestandan i Windows 8, som faktiskt är bättre än i exempelvis Windows 7 och man pratade mycket om det nya ”stilrena” gränssnittet som tidigare kallades Metro, men inte lika mycket om det nerskalade gränssnittet i den traditionella skrivbordsmiljön.

Att Windows 8 är och upplevs som snabbare än Windows 7 beror till stor del på att gränssnittet är nerskalat och sålunda inte kräver lika mycket hårdvara som Windows 7. Det ser inte dåligt ut, men Windows 7 ser bättre ut.

Det jag frågar mig är hur länge denna trends ska hålla i sig och vad blir nästa steg? Ska företagen börja skapa egna gränssnitt igen för sina program, som inte följer Windows-standarden, med egna fönsterramar, scrollistor och liknande som segar ihop, men ser bättre ut än Microsofts mer slimmade gränssnitt, eller kommer Microsoft att göra detta?

Vad kommer Google göra härnäst för att ytterligare slimma till sitt redan smala gränssnitt?

Eller är det bara jag, som närmar mig det magiska 40-strecket, som blivit mer bitter och helt enkelt inte orkar hänga med i utvecklingen och tycker att ”det var bättre förr” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.