Populärt med egna länkkataloger

Ett sätt för att lättare hamna i topp hos Google för specifika sökord eller sökfraser är genom att skaffa sig länkar, något som Google – oavsett vad de säger – lägger stor vikt vid. Även om Google lagt ner och fortfarande lägger ner massor med tid och energi på att skapa funktioner som automatiskt sållar/nervärderar de värsta länkarna/länksidorna, så är det fortfarande länkarna som till stor del påverkar huruvida du hamnar i topp hos Google eller inte.

Ett vanligt sätt att skaffa sig länkar är genom att registrera sin sida i olika länkkataloger. Globalt finns det tusentals och åter tusentals sådana kataloger, men även på den något begränsade svenska marknaden finns det ganska många och det dyker upp en ny ungefär varje månad.

Kan det verkligen vara så att dessa sidor får ”riktiga” besökare, alltså någon som Googlat efter något och därefter hamnat på deras sida och väl där, till och med lyckas hitta något av intresse? Eller får de besökare som letar efter speciella sidor inom en viss bransch och därför aktivt söker efter länkkataloger? I så fall kan ju faktiskt länkkatalogen fylla ett syfte, åtminstone om det är en katalog med olika kategorier under vilka de olika registrerade sidorna är ordnade.

Att sätta upp en länkkatalog är inte det minsta svårt och det finns färdiga system och verktyg, så att vem som helst kan sätt upp en länkkatalog på nolltid. Flertalet av de jag kikat på är gjorda i WordPress och det finns färdiga länkkatalog-plugins som man kan använda sig av. Men vad är grejen med att bara sätta upp en kopia av något som det redan finns massor av och där den enda skillnaden är domännamnet och vilket tema man väljer att använda. Var i ligger prestationen? Att installera WordPress klarar de flesta av och att installera ett plugin är till och med ännu enklare. Att välja ett domännamn kräver inte heller några större kunskaper.

Jag förstår inte grejen. Hade det varit att skapa ett eget system från grunden, alltså att själv programmera ett system, då hade jag förstått vitsen eftersom man då skapar något nytt, något unikt, även om systemet i slutänden ser exakt likadant ut för användaren, men då har man åtminstone skapat något själv och förhoppningsvis även lärt sig något nytt. Att bara installera färdiga system och hitta på ett eget namn och välja ett färdigt tema, skapat av någon annan, är ungefär lika inspirerande och spännande som att gå och köpa en grå Volvo V70.

Driver du en av alla dessa länkkataloger, så får du gärna lämna en kommentar och tala om varför du driver den. Är det för att tjäna pengar eller för att hjälpa till att sprida/skapa länkar, eller var i ligger drivkraften och glädjen med att driva en länkkatalog? Är det den administrativa rollen med att ha hand om ett system som är roligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.