SEO-branschen står bakom skräpposten

Igår skrev jag ihop en enkel funktion för att slippa skräppost i bloggen, skräppost som visserligen hamnade i Akismets filter.

Jag ville dock förenkla tillvaron ytterligare och slippa även detta meningslösa moment och därav skrev jag ihop ett eget skydd.

Mitt första försök visade sig helt verkningslöst då det byggde på JavaScript som körs hos klienten, så jag skrev därefter om funktionen, så själva verifieringen körs på serven och sedan dess har jag inte fått en enda skräppostkommentar.

Precis som de flesta andra skräppostskydd av den här sorten, så går även mitt ut på att besökaren – verklig eller ej – ska besvara en fråga och ange svaret i en textbox.

De effektivaste skydden går ut på att visa förvrängda bokstäver och användaren måste tyda dessa och mata in dem i en textbox.

Att visa förvrängda bokstäver, eller siffror, kan endast göras via bilder, så i själva verket är det en eller flera bilder som visas – inte några tecken.

Skydd som bygger på denna princip kräver mer kod och jag var inte intresserad av att skriva ett superduperskydd, så jag nöjde mig helt enkelt med att be användaren ange ”tretton” i sifferform.

”Tretton” är ett svenskt ord och eftersom den här bloggen är skriven på svenska, så är det endast svensktalande personer som besöker den – förutom diverse spambotar som verkar komma från Kina.

Spambotarna verkar ännu inte förstå betydelsen av ordet ”tretton” och skulle de helt plötsligt göra det, så är det väldigt enkelt att skriva om funktionen för att efterfråga ett annat svar.

Mitt första skydd byggde som sagt på JavaScript, men när jag insåg att det inte alls fungerade, så tog jag bort det helt och hållet.

Nackdelen med detta blev att det gick att posta en kommentar utan att fylla i textfältet som utgör själva spamskyddet.

Fyllde man inte i detta, så blev man uppmanad att göra det på nästföljande sida och för en riktig användare, så finns risken att kommentaren som han eller hon skrivit på föregående sida försvinner när han eller hon backar tillbaka.

Av denna anledning lade jag till ett JavaScript som kräver att fältet fylls i, innan formuläret kan skickas. En spambot förstår att fältet måste fyllas i och gör, men eftersom det inte finns någon ytterligare verifiering av fältet, så förstår den med största sannolikhet inte att det handlar om ett spamskydd och fyller därför i fältet med en URL.

I skrivande stund insåg jag fördelen med detta, så jag ska döpa om textfältet till ”url” för att därmed lura spamboten, så den fyller i en URL vilket är allt annat än det efterfrågade sifferformatet av ”tretton”.

Trots ganska många avancerade funktioner i dessa program, så verkar de inte försöka verifiera huruvida spamförsöket fungerade eller ej, vilket jag tycker är lite märkligt, eller så finns funktionen, men antalet personer som kör dessa program är så många, så det upplevs som att det inte sker någon verifiering.

Eftersom det trots allt verkar finnas pengar att tjäna på dessa program, så misstänker jag att personerna bakom hela tiden försöker utveckla och uppdatera sina program för att ge sina användare så mycket valuta som möjligt för pengarna och en vettig funktion hade varit att uppdatera en databas med vilka sidor som släpper igenom skräppost eller ej, som varje klient laddar ner med jämna mellanrum.

Med tanke på att vissa av dessa program kostar pengar per månad, så misstänker jag att sådan funktionalitet existerar och det är det man kräver månadsavgift för.

Lättaste sättet att få svar på många av mina frågor vore att leta reda på och ladda ner något av programmen, men riktigt så intresserad är jag inte och det skulle ändå inte säga så mycket om hur funktionerna verkligen fungerar eftersom det kräver att jag själv testar programmet och därmed börjar spamma sidor.

Utvecklingen av de här programmen har onekligen gått framåt och det är inte så konstigt – finns det pengar att tjäna, så brukar det ploppa upp konkurrenter och då gäller det att sticka ut.

Det är ju trots allt pengar och konkurrens som gör att vi konsumenter hela tiden får nya produkter med bättre och bättre funktionalitet.

Så, vilka är det som köper och använder dessa program? Det är SEO-personer som försöker få olika sidor att hamna i topp hos Google.

Skulle faktiskt bli väldigt förvånad om inte de stora SEO-byråerna skapat egna program som gör just detta. Det skulle ju trots allt vara som att slå två flugor på en smäll – det ger dig tillgång till ett program som kan sprida länkar och du kan dessutom tjäna pengar på programmet genom att sälja det till andra ljusskygga SEO-konsulter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.