Länkbombning fungerar

Testet, som Urban Grotherus startade för några månader sedan, om huruvida Googlebomber fortfarande fungerar eller ej, avslutades här om dagen och till och med Nikke Lindqvist, som är en av landets främsta inom sökmotoroptimering, ”erkänner” att det fungerar.

Som någon slags självplågare, så fortsätter jag banka huvudet i väggen och anser alltjämt att länkbombningen av MP’s sida med ankartexten urbota inskränkthet inte är att en Googlebomb, sett ur Google synvinkel.

Google själva säger att de skrivit en algoritm som ska minska risken för Googlebomber, men precis som de själva säger, så är det inte lätt att skriva en funktion som fungerar till hundra procent – långt ifrån.

Att mp.se rankar högt för sökfrasen ”urbota inskränkthet” är helt korrekt eftersom ganska många länkar till den med just den sökfrasen i ankartexten och det är en parameter som Google lägger stor vikt vid – att sökfrasen ingår i ankartexten, och detta är ju något som SEO-experterna själva jobbar med när de ”optimerar” sina kunders sidor, eller rättare sagt, inlänkarna till kundernas sidor. Den ”enda” skillnaden är att mp.se inte innehåller sökfrasen.

Så man kan ju tycka att Google borde reagera på att målsidan (mp.se) inte innehåller sökfrasen ”urbota inskränktehet” och därmed ranka ner sidan, men så är ju fallet med väldigt många målsidor som får inlänkar med ankartexten ”klicka här” och andra vanligt förekommande ankartexter, som inte förekommer på målsidan.

Givetvis har Google tänkt på detta när de skrev sina funktioner/algoritmer, så de vanligaste ”klicka här”-fraserna ingår garanterat i vektorn för irrelevanta sökfraser/ankartexter som inte ska anses värderande för målsidan, men ”urbota inskränkthet” är knappast ett av dessa ord och kommer därför att räknas med i värderingen.

För att avgöra huruvida målsidan är relevant eller inte, i förhållande till inlänkarnas ankartext, så måste Google lägga ner tid på att analysera målsidan och det görs knappast i samband med att den nya länken indexeras. Det skulle helt enkelt gå åt för mycket datorkraft att analysera varenda målsida som får en inlänk, så istället förlitar sig Google på att majoriteten av ankartexterna är relevanta för målsidan.

Givetvis måste en analys göras förr eller senare av målsidan i förhållande till inlänkarnas ankartexter, men i hur stor grad detta görs har jag ingen aning om, men jag skulle tro att populära sökfraser analyseras oftare än mindre populära och detsamma borde gälla målsidorna.

Vidare tror jag populära sökfraser kräver mer relevans hos målsidan för att denna ska ranka högt och så är ju knappast fallet i det här testet.

Urbota inskränkthet är inte en populär sökfras

Urbota inskränkthet är inte en populär sökfras

Vad gäller sökfrasen ”urbota inskränkthet”, så går det inte ens att få någon statistik från Google Trends eftersom sökvolymen är för låg och det borde ju säga en del…

Jag tycker med andra ord inte att det är speciellt konstigt att mp.se rankar högt för sökfrasen ”urbota inskränkthet”, även om jag tycker att den inte borde göra det, men Google ligger knappast på latsidan vad gäller att förbättra sina sökresultat, så i framtiden tror jag inte det kommer vara lika lätt att ranka högt enbart med hjälp av inlänkar och ankartexter.

Google Authorship och Author Rank tror jag kommer spela en större roll i framtiden, men det är – precis som med resten av det här inlägget – mina egna spekulationer och gissningar.

Det här testet har ändå varit intressant att följa och som vanligt, så har jag lärt mig ett och annat och det tackar jag alla inblandade för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.