Kan man tjäna pengar på att blogga?

Så tjänar du pengar på din blogg

Det är många som undrar om det går att tjäna pengar på att blogga och det korta svaret är ja. De allra flesta kan tjäna pengar på sin blogg och det är inte ens speciellt svårt rent tekniskt.

Så hur tjänar man pengar på sin blogg?

Google AdSense

Det absolut enklaste sättet är att skapa ett konto på Google AdSense och låta Google göra jobbet. Det är enkelt, det sköter sig självt och det fungerar förvånansvärt bra.

Google AdSense fungerar mer som traditionella annonser/banners, men till skillnad mot traditionella banners som du är tvungen att lägga in manuellt, så sköter Google allt detta. Google väljer automatiskt vilken annons som ska visas, var den ska visas och när. Och detta sker baserat på den enskilda besökaren.

Att Google AdSense visar mer relevanta annonser för besökaren ökar chanserna för att denne ska klicka på annonsen.

Jag har tjänat pengar på Google AdSense sedan omkring 2010 och rekommenderar det ifall du driver en blogg med mestadels blandat innehåll.

Affiliatenätverk

Marknadsföring via affiliatenätverk går ut på att du förmedlar besökare till annonsörens sida och får betalt antingen per besök och/eller per genomfört köp.

Det finns en hel uppsjö med affiliatenätverk. Det är svårare än Google AdSense och kräver mer arbete från din sida då du själv måste leta upp vilka företag du vill visa annonser för och du måste även välja vilket eller vilka affiliatenätverk du vill ansluta dig till.

Men en fördel med affiliatemarknadsföring är att du kan tjäna mer pengar då det finns företag som betalar ut ganska höga procentsatser för varje slutfört köp som du förmedlat.

När det gäller affiliatelänkar/banners, så måste du själv lägga in var dessa ska visas på dina sidor och det kräver lite mer tekniskt kunnande, men i regel handlar det bara om att klistra in kod på ett specifikt ställe.

Om ditt inlägg innehåller affiliatelänkar måste detta framgå i början av inlägget med exempelvis ”Inlägget innehåller annonslänkar”.

Driver du en lite mer nischad blogg, så skulle jag rekommendera att du går med i ett affiliatenätverk och letar upp företag som är relevanta för det du skriver om.

Traditionella banners

Du kan givetvis sälja reklamplats åt företag på din sida och manuellt lägga in en eller flera banners och detta kan vara ett bra alternativ om du driver en väldigt nischad sida och har många besökare då du lättare kan kontakta relevanta företag och erbjuda reklamplats.

Blogga för ett bloggportal eller tidning

Om du inte vill sätta upp en egen hemsida kan du istället skriva för en bloggportal eller tidning, men för att de ska vara intresserade av att betala dig, så måste du driva rejält med trafik och troligen även skriva för en nischad genre.

Sälj produkter och tjänster via din blogg

Förutom att tjäna pengar via reklam på sidan så kan du tjäna pengar på att sälja ex. kurser och e-böcker som du marknadsför på din sida. Onlinekurser, i text eller videoform är väldigt populärt just nu, men detta har länge varit en inkomstkälla för bloggare.

Sälj egentillverkade produkter eller som återförsäljare. Att driva en webbshop är mångas dröm och idag är det väldigt enkelt rent tekniskt att komma igång. Marknadsföringen är den svåra och dyra biten, men den kan du själv boosta genom att själv skriva säljande inlägg om produkterna du säljer.

Att tjäna pengar på din blogg handlar inte om några konstiga tekniker utan helt enkelt om hårt arbete. Det räcker inte att registrera en domän, installera WordPress, välja ett supersnyggt tema och slänga in affiliatelänkar till höger och vänster utan det krävs många timmars arbete med att skapa bra och engagerande inlägg. Men som med allt annat, så ger övning färdighet, så det är bara att kämpa vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.