Byta positionsljus på KIA Picanto

Framljus KIA Picanto

Framljus KIA Picanto

Det är trångt om saligheten när man ska ge sig på lampbyte i många nyare bilar.

I min förra bil, en Citroën C5 2.2 HDi -03, hade jag ett rent helvete när jag skulle byta hel/halvljus och det är inte mycket bättre ställt med utrymmet i min nuvarande bil, en liten KIA Picanto 1.1 CRDI -07.

Höger positionsljus slocknade för ett tag sedan och idag kom jag ihåg det, så jag har nu bytt lamporna på bägge sidorna.

Upptäckte precis att bilen ska in på besiktning på tisdag, så det var i rättan tid som jag bytte lampan. Tror visserligen inte att man får en 2:a för en slocknad positionslampa, men man vet aldrig. I vilket fall som helst, så ska den ju bytas, men det vore irriterande att behöva komma tillbaka till Bilprovningen enbart för en sådan skitgrej.

Att byta positionslampa på en KIA Picanto är inte speciellt svårt, men det är trångt, så det enklaste är att ta bort hela framlyktan, vilket inte är alls svårt.

Skruva bort skruvarna för bättre åtkomlighet

Skruva bort skruvarna för bättre åtkomlighet

En förutsättning för att komma åt lamphållarna är att skruva bort två skruvar runt själva lyktan. Därefter går det att flytta lykthuset tillräckligt för att få ner fingrarna till lamphållaren för positionsljuset. Lamphållarna ska skruvas ett kvarts varv och därefter får man försöka pilla ut den.

Lamphållaren med lampa

Lamphållaren med lampa

När man väl lyckats få ut lamphållaren är det bara att rycka ur den lilla lampan, trycka i den nya och sen tillbaka med lamphållaren i hålet.

Lamporna kostar 10:- styck på Mekonomen och jag föreslår att du byter på bägge sidor när du ändå håller på. Har den ena gått, så lär det inte dröja länge förrän andra sidan slocknar.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.