Office 365 sämsta versionen hittills

Jag har börjat prenumerera på Microsofts Office 365 Home Edition och främsta anledningen till det är för att få 1 Tb utrymme på OneDrive, som jag kommer använda som backup för främst foton.

Idag finns det flera alternativ av onlinelagring i ”molnet” och jag vägde mellan Dropbox, Google Drive och OneDrive och det som fällde avgörandet var det faktum att man får Office på köpet om man väljer OneDrive, eller rättare sagt, man får 1 Tb lagringsutrymme på OneDrive om man väljer att prenumerera på Office. Och man får dessutom detta för upp till 5 användare.

OneDrive verkar väldigt bra i teorin, men i praktiken är det lite annorlunda. Jag begriper inte hur det fungerar när det gäller speglingen av mina filer. Om jag raderar en fil på min dator, raderas den från OneDrive också? Om jag raderar en fil på servern, raderas den lokalt också? Ingenstans hittar jag information om detta och än mindre finns det några som helst inställningar för det i programmet OneDrive. Totalt värdelöst.

Menyn i Outlook 2016

Menyn i Outlook 2016

För övrigt är Office 365, eller Office 2016 som det kanske också heter, den sämsta versionen av Office som jag befattat mig med sedan Office 6 i mitten av 90-talet. Gränssnittet är både fult, rörigt och allmänt korkat.

Jag har använt Thunderbird som epostklient i flera år, men nu när jag skaffade Office, så tänkte jag att jag även skulle använda Outlook som ingår i Officepaketet, men det nya gränssnittet är så korkat att det tar allt mitt tålamod att inte radera hela Officepaketet och installera något annat.

Kontoegenskaper i Outlook 2016

Kontoegenskaper i Outlook 2016

Exempelvis när jag högerklickar på ett av mina epostkonton och väljer Kontoegenskaper, så förväntar jag mig att få upp ett fönster med Kontoegenskaper för det valda kontot.

Outlook 2016 Kontoinformation

Outlook 2016 Kontoinformation

Men istället får jag upp ett fönster med Kontoinformation och där måste jag först klicka på en stor knapp ”Kontoinställningar” som fäller ut en meny där jag måste klicka på ”Kontoinställningar…”.

Outlook 2016 Kontoinställningar

Outlook 2016 Kontoinställningar

Då får jag upp ännu ett fönster där jag måste välja vilket konto jag vill granska eller redigera och det är först när jag valt önskat konto och ”Ändra…” (eller genom att dubbelklicka på önskat konto) som jag får upp fönstret där jag kan granska och redigera kontouppgifterna! Givetvis borde jag fått upp det fönstret med en gång eftersom jag högerklickade på ett specifikt konto och valde ”Kontoegenskaper” från menyn! Hur tänkte Microsoft här? Är detta en förbättring mot hur det fungerade förr?

Sen är det olika utseende på vart och vartannat fönster. Vissa ser ut precis som vanliga Windowsfönster (exempelvis det ovan), medan andra är en blandning av traditionellt Windowsgränssnitt och ”Metro”, eller vad de ny kallar det ”moderna” gränssnittet.

Mitt intryck av både Office 365, men även Windows 10, är att det är rörigt. Det känns som Microsoft inte kunnat bestämma sig för vilken layout de ska satsa på och hur gränssnittet ska fungera.

Olika kortkommandon för att skapa ett nytt mail i Outlook 2016

Olika kortkommandon för att skapa ett nytt mail i Outlook 2016

Den nya menyn som introducerades i Office för några år sedan är allt annat än smidig, enligt mig och ett exempel på det är knapparna för att skapa ett nytt mail i Outlook. Det finns två knappar/ikoner bredvid varandra i meny. Den vänstra har endast funktionen att skapa ett nytt mail och funktionen har även ett kortkommando, Ctrl + N. Detta är standard sedan Windows begynnelse och inget konstigt med det.

Det som är lite mer konstigt är att under den högra knappen ”Nya objekt”, så finns alternativet E-postmeddelande med och kortkommandot för det är Ctrl + Skift + M. Resultatet av bägge kortkommandona är att ett nytt mail skapas, men varför då två olika kortkommandon och varför två knappar?

Gränssnittet i Outlook 2000

Gränssnittet i Outlook 2000

Jämför med exempelvis Outlook 2000 där det var mer kontrast mellan färgerna och menyer, ikoner och knappar var mer enhetliga och följde samma designmönster. Motsatsen till Office 365 som blandar hur som helst. När det gäller funktionen för att skapa ett nytt mail, så räcker det att klicka en gång på knappen ”New”. Vill man skapa något annat, så håller man in musknappen när man klickar på knappen eller så klickar man på pilen. Funktionen är snarlik den högra knappen ”Nya objekt” i Outlook 2016, men i Office 2000 räcker det med en knapp. Vad är det som är bättre med två knappar?

Gränssnittet i äldre Officeprogram var kompaktare, följde en gemensam Windowsstandard och alla standardfunktioner hade samma kortkommando. Kontrasten mellan de olika delarna i ett fönster var betydligt större, vilket jag föredrar då det gör saker och ting tydligare. I nya Office är det mesta vitt eller väldigt ljust, så det är svårare att se om en ett objekt är en label, ikon, knapp, en textbox eller vad det nu ska vara.

Håller du inte med mig, så får du gärna berätta varför du tycker det moderna gränssnittet är bättre.

En kommentar

  • Gina

    Håller så med dig! Jag blir galen och försöker ominstallera det tidigare Microsoft outlook för att få tillbaka den gamla layouten som var både snyggare och mer användarvänlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.