Lurendrejeri med presentkort från IKEA som lockbete

Lurendrejerimail som utger sig för att handla om en kundundersökning gällande IKEA

Lurendrejerimail som utger sig för att handla om en kundundersökning gällande IKEA

Idag fick jag ännu ett i raden av lurendrejerimail i min Inbox och den här gången handlade det om en ”kundundersökning” som ska ta undersöka svenskarnas kunskaper om IKEA. Man ska svara på tre anonyma frågor och som tack ska man få ett presentkort på 200 kr på IKEA.

Tävlingen arrangeras INTE av IKEA

Tävlingen arrangeras INTE av IKEA

Väl på deras sida, så står det ingenting om någon kundundersökning, men man kan vara med i någon tävling för att vinna 20.000 hos IKEA. Jag betvivlar starkt att någon kommer vinna denna summa och den är heller inte arrangerad av IKEA, vilket även framgår högst upp till vänster på sidan, i mindre grå text, så den inte ska synas så lätt.

Högst upp till höger framgår det även att alla som nappar på deras erbjudande får ett tredagarsmedlemskap för ”endast” 1 kr.

Här står vad du EGENTLIGEN binder dig till

Här står vad du EGENTLIGEN binder dig till

Jag vet inte om man får något presentkort, men däremot är jag helt säker på att man kommer få betala deras månadsavgift på 749 som man samtidigt tecknar sig för och enda anledningen till varför man måste betala 1 kr för att kunna delta i tävlingen är för att de ska komma över dina kontokortsuppgifter och genom att delta i tävlingen, så godkänner du dessa villkor. Tjänsten man börjar prenumerera på för 749 riksdaler per månad heter CleanDevice365 och finns under Cleandevice365.com och där finns samma sida för att fylla i kontouppgifter för att få tillgång till deras ”tjänst”, som de påstår är en antivirustjänst, men det är det nästan garanterat inte.

Genom att klicka på endera länk i mailet, så bekräftar du med största sannolikhet att din e-postadress är aktiv, så är du inte väldigt nyfiken och vill se hur sidan ser ut, så låt bli att klicka. Jag får så mycket skräp i inkorgen ändå, så jag bryr mig inte och därför klickade jag.

Detta gäller även eventuella ”unsubscribe”-länkar och liknande som påstår sig leda till någon sida där du kan avanmäla dig från framtida utskick. Dessa länkar verifierar bara att någon verkligen kollar mailen och företaget bakom kan sälja vidare din adress som ”aktiv”, eller fortsätta spamma dig.

Lämna inte ut dina kontouppgifter vad du än gör

Lämna inte ut dina kontouppgifter vad du än gör

I sista steget ska man fylla i sina kontouppgifter och vad du än gör – gör inte det. I föregående steg kan du hitta på vilka uppgifter som helst, men fyll aldrig i riktiga kontouppgifter, lösenord för din Internetbank, ditt Facebook-konto eller vad det nu kan vara för uppgifter de vill ha.

Det bästa du kan göra med mail som detta och liknande är att trycka på Deleteknappen och upplysa dina vänner och bekanta om att göra samma sak.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.