Importera foton med ACDSee Pro 8

Det första du gör när du kommer hem efter fotorundan är att läsa in bilderna på datorn och när du använder ACDSee för att hantera dina bilder, så kan du antingen läsa in bilderna via externa program eller så använder du ACDSee’s inbyggda Importfunktion. Till skillnad mot flera andra program, så kräver inte ACDSee att du importera dina foton i programmet utan du kan i programmet bläddra dig fram till mappen där du har dina nya foton och därifrån göra det du vill, såsom flytta filerna rent fysiskt, organisera och redigera dem bäst du vill.

Välj Manage från verktygsfältet uppe till höger

Välj Manage från verktygsfältet uppe till höger

Den fysiska hanteringen av dina foton sker i Manage-delen, så välj denna modul från verktygsfältet upp till höger.

Klicka på meny Import

Klicka på meny Import

För att importera dina foton med hjälp av ACDSee’s importfunktion klicka därefter på menyalternativet Import och välj ”From Device” för att importera foton från en till datorn ansluten kamera. Du kan även välja att importera foton från CD/DVD-skivor, från hårddisken eller från en mobiltelefon.

Importera foton från en ansluten enhet

Importera foton från en ansluten enhet

Importfunktionen i ACDSee har en hel del inställningsalternativ för att hjälpa dig att organisera dina foton och du kan anpassa dessa inställningar för varje import och du kan dessutom spara inställningarna som olika förinställningar.

Längst upp till vänster i Importfönstret visas en lista över bilderna på den anslutna enheten. Du kan välja att gruppera listan efter datum eller filtyp. Till höger om denna lista visas tumnaglar av bilderna på enheten. Här kan du klicka i och ur kryssboxarna för respektive foto som du vill importera eller utesluta från importen. Nedanför tumnaglarna finns alternativ för att visa alla eller endast markerade foton, antalet foton som är markerade för import samt ett reglage för att justera storleken på tumnaglarna, för att lättare kunna urskilja specifika foton eller få en större överblick.

Välj förinställning eller spara befintliga inställningar

Välj förinställning eller spara befintliga inställningar

Som standard väljer ACDSee de senaste importinställningarna som användes, men du kan välja andra förinställningar som du sparat, eller så sparar du dina befintliga inställningar som en ny förinställning. Det finns två uppsättningar inställningar. Den vänstra märkt ”Choose import settings” innehåller inställningar som gäller själva importen. Den högra märkt ”Organize settings” innehåller inställningar som gäller organiseringen av foton och mer specifikt innebär det kategorisering, nyckelordsmärkning och standardvärden som du vill ska sparas tillsammans med dina foton.

Inställningar för import av foton

Välj vart dina foton ska sparas

Välj vart dina foton ska sparas

 

Under ”Choose destination:” väljer du var dina importerade foton ska sparas och här bör du välja en mapp på enheten där du vill spara dina foton. Spara inte fotona direkt under roten, såsom exempelvis ”C:\” utan välj en katalog därunder. Anledningen till detta är att roten på en disk med filsystemet NTFS är begränsad till c:a 512 filer eller kataloger. Det är därför du alltid ska spara filer i en underkatalog, oavsett vad det är för filer eller varifrån de kommer.

Spara fotona i underkataloger baserat på olika variabler

Spara fotona i underkataloger baserat på olika variabler

En grundläggande strategi för att organisera dina foton är att spara dem på hårddisken i en logisk struktur som underlättar framtida hantering. ACDSee kan hjälpa dig med detta genom att tillhandahålla funktioner som automatiskt sparar dina foton i en logisk trädstruktur enligt ovanstående bild.

  • Single folder – by name: sparar alla foton i en underkatalog som du namnger i textrutan till höger.
  • Single folder – by today’s date: sparar alla foton i en underkatalog döpt till dagens datum.
  • Nested folder – by today’s date: sparar alla foton i separata underkataloger för dagens datum, exempelvis ”2015\08\29”.
  • Nested folders – by file’s date: sparar alla foton i separata underkataloger baserat på datumet då fotona togs.
  • Separate folders – by file’s date: sparar alla foton i en underkatalog namngiven efter datumet då fotot togs.
  • Preserve folder name: sparar alla foton i samma katalogstruktur som den varifrån bilden importerades.

När du väljer något av alternativen, så visas strukturen till höger. Du kan även modifiera formatet genom att ändra i textfältet till höger.

Jag har alltid sparat mina foton enligt strukturen ”år\år-månad-dag”, så bilder tagna den 28 augusti 2015 sparas i ”E:\Tmp\2015\2015-08-28”. Detta är inte på något sätt den bästa modellen eller strukturen, men det är så jag personligen föredrar att fysiskt organisera mina foton på hårddisken.

Säkerhetskopiera dina foton redan vid importen

Säkerhetskopiera dina foton redan vid importen

Redan i det här läget kan du låta ACDSee säkerhetskopiera dina importerade foton. Om du vill göra det, välj var du vill att ACDSee ska spara säkerhetskopiorna. Personligen använder jag inte denna funktion eftersom jag föredrar att säkerhetskopiera de färdigbehandlade fotona istället, vilket inte sker med det här alternativet.

Döp om filerna automatiskt

Döp om filerna automatiskt

Du kan låta ACDSee döpa om filerna automatiskt vid importen för att ytterligare hjälpa dig att organisera filerna fysiskt och det finns en hel del namngivningsalternativ att välja mellan redan som standard, men för ytterligare alternativ, klicka på knappen ”Edit”.

Stora möjligheter att skapa unika filnamn

Stora möjligheter att skapa unika filnamn

Jobbar du som studiofotograf och bränner av långa serier med bilder, så kan det vara smart att skapa speciella namngivningsregler som exempelvis namnger bilderna efter ISO-tal, bländare och liknande. Vilka uppgifter som kan användas beror på vilken kamera du använder och vad den sparar för information.

Välj vilka metadata som ska bilda filnamn

Välj vilka metadata som ska bilda filnamn

Klicka på ”Insert Metadata…” för att öppna upp ett fönster varifrån du kan välja allehanda uppgifter. Vilka uppgifter som kan användas beror som sagt på vilken kamera du använder och vad för data den sparar i sina bildfiler.

Du kan låta ACDSee radera bilderna automatiskt efter importen

Du kan låta ACDSee radera bilderna automatiskt efter importen

Om du vill kan du låta ACDSee radera fotona från källan automatiskt, vilket kan vara ett behändigt alternativ om du importerar från en kamera. Många väljer dock att behålla filerna tills de är säkra på att de kopierats korrekt och därefter radera dem från källan manuellt.

Rotera fotona automatiskt

Rotera fotona automatiskt

De flesta av dagens kameror hanterar rotation av fotona automatiskt, men ACDSee har även en automatisk funktion för detta och jag ser ingen anledning till varför du skulle avmarkera den.

Ytterligare inställningar

Ytterligare inställningar

Jag vet inte varför de valt att kalla den här inställningsdialogen för ”Avancerad” då den innehåller betydligt enklare inställningar än exempelvis namngivningsfunktionen, men i vilket fall som helst, så kan du här välja viket datum ACDSee ska använda i sin interna databas för att sortera foton. Som standard är Exif-data valt och det anser jag är det vettigaste valet då det baseras på kamerans datum och tid för när fotot togs.

Många av dagens kameror har stöd för fotografering både i RAW och JPEG och då kan du låta ACDSee placera de olika filerna i olika kataloger, om du så önskar. Detta begränsas dock till en underkatalog till katalogen där fotona sparas. Som standard sparas bägge filerna i samma katalog.

Inställningar för att organisera dina foton

Ange data som gäller för samtliga foton som ska importeras

Ange data som gäller för samtliga foton som ska importeras

När du är klar med inställningarna som gäller hur dina foton ska sparas, så är det dags för att göra grundinställningarna för hur de ska organiseras. Det är inte möjligt att organisera enskilda foton i det här läget utan inställningarna du gör här kommer gälla för alla foton som du valt att importera. Du kan med andra ord inte nyckelordsmärka enskilda foton utan nyckelord som du anger kommer gälla för samtliga foton som importeras. Detsamma gäller kategoriseringen av foton.

Under fliken Metadata som är aktiv på bilden ovan kan du ange olika data som du vill ska gälla för samtliga foton. Data som bör gälla samtliga foton är exempelvis uppgifter om dig själv och dessa data anger du i IPTC-fälten som sedan bäddas in direkt i bildfilen, om formatet har stöd för det, annars i en sidofil i XML-format.

Under fliken Categories kan du redan nu placera fotona i specifika kategorier och du kan skapa nya kategorier direkt från det här fönstret, men tänk på att samtliga foton i importen läggs i valda kategorier.

Ett tips är att skapa en inställning som innehåller dina kontaktuppgifter och sedan spara detta som en standardinställning. Du väljer standardinställningar från rullgardinsmenyn högst upp och där kan du även välja att redigera standardinställningar genom att välja ”Manage Metadata presets…”.

Redigera standardinställningar för metadata

Redigera standardinställningar för metadata

Här kan du ange standardvärden som du vill ska gälla för foton som du importerar och dessa inställningar kan även appliceras i Manage-delen av programmet.

Fält märkta med en ”*” kommer bibehålla nuvarande data. Du kan välja att skriva över dessa data genom att fylla i uppgifter och radera stjärnan, men du kan även lägga till uppgifter aningen före eller efter de befintliga.

Inkludera metadata från bildfilerna

Inkludera metadata från bildfilerna

För att lägga till metadata från bildfilerna, klicka på den lilla pilen till höger om respektive textbox. Personligen har jag endast skrivit i mina kontaktuppgifter som jag vill ska sparas i bildfilerna.

När du är klar med inställningarna för vilka data som ska inkluderas de importerade fotona är det bara att klicka på knappen ”Importera” och låta programmet tugga på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.