Organisera dina foton med ACDSee Pro 8

ACDSee Pro 8

ACDSee Pro 8

Idag äger de allra flesta en digitalkamera eller en telefon med inbyggd kamera och våra digitala fotoalbum ökar snabbt, men det är långt ifrån alla som har något system för att hålla reda på alla dessa foton, så redan efter ett par dagar eller veckors fotograferande blir det svårt att hitta specifika foton. Jag började använda datorer i början av 90-talet och när det blev dags att sortera och hålla reda på bilder, så använde jag mig av en specifik katalogstruktur i datorns filsystem, men sedan många år tillbaks finns det speciella program för att hjälpa dig sortera och hitta dina foton och ett av dessa program är ACDSee Pro 8. ACDSee var i mitten av 90-talet ett rent bildvisningsprogram och jag började använda en av de första versionerna för Windows 95. Sedan dess har det vuxit till ett komplett fotohanteringsprogram med de flesta funktioner du kan tänkas behöva för att hitta, justera, redigera och hantera dina foton.

Som bildvisningsprogram är ACDSee blixtrande snabbt och till skillnad från många andra program, så behöver du inte importera några foton utan detta sker automatiskt så fort du väljer en mapp som innehåller foton. När du betygsätter, nyckelordsmärker eller lägger ett foto i en specifik kategori, så sparas denna information i ACDSee’s egna databas, men både nyckelord och betyg kan sparas till bildfilen, såvida bildformatet har stöd för detta. Har bildformat inte stöd för inbäddning av metadata, som dessa data kallas, så sparas de i en sidofil i XML-format.

Att kategorisera, nyckelordsmärka och betygsätta bilder i ACDSee är lekande lätt och det går förvånansvärt snabbt att få ordning på sina foton. Ju mer tid du lägger på att kategorisera, betygsätta och nyckelordsmärka dina foton, desto lättare blir det att hitta specifika foton i framtiden, så det lönar sig i längden att göra jobbet ordentligt från början.

Importera foton från din kamera med ACDSee Pro 8

Importera foton från din kamera med ACDSee Pro 8

Förutom att bläddra bland dina befintliga foton på datorn, så kan ACDSee importera nya foton från din kamera eller telefon. Därefter redigerar, kategoriserar, nyckelordsmärker och betygsätter du fotona precis som vanligt. Att importera foton i ACDSee är väldigt enkelt.

ACDSee Pro 8 består av fem olika moduler

ACDSee Pro 8 består av fem olika moduler

ACDSee Pro 8 har fem olika moduler eller lägen, eller ”modes” som det heter på engelska.

  • Manage  (hantering): Importera, organisera, jämför, sök och publicera dina foton.
  • View (visning): Visa och granska dina foton i olika förstoring.
  • Develop (utveckla): Justera dina foton med hjälp av ACDSee’s ickedestruktiva verktyg.
  • Edit (redigera): Redigera dina bilder på pixelnivå.
  • 365: Ladda upp och dela dina foton publikt eller för dina vänner.

Det är i dessa moduler du organiserar, visar, redigerar och publicerar dina foton och jag ska försöka beskriva de flesta funktionerna, vilket jag hoppas kan hjälpa de som har problem med engelska. ACDSee Pro 8 finns nämligen inte på svenska.

Om du är intresserad av att testa ACDSee Pro 8, så finns det en testversion att ladda ner från ACD Systems hemsida. De har olika program och versioner, men jag tänker koncentrera mig på ACDSee Pro 8 och senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.