Att välja rätt trallskruv

Att välja trallskruv är inte helt lätt, om man försöker hitta den ”bästa” skruven.

Vi köpte trallskruv på Bauhaus. Dessvärre minns jag inte exakt vilken trallskruv det var, men jag har för mig att det var 4,8 (eller 4,2) x 55 mm. Rostfri av något slag, men inte heller här kommer jag ihåg exakt vilken klass det var. Jag tror det var A2.

Dessvärre köpte vi inte tillräckligt många, så det blev en vända till Byggmax i stan där vi köpte trallskruv i dimensionen 4,2 x 55, rostfria klass A2.

Tyvärr inte alls lika bra som de vi köpte hos Bauhaus – flera av skruvarna biter inte ordentligt! Bauhaus skruvar drog rejält – varenda en.

Byggmax skruvar var dock hälften så dyra, men då får man nog också vad man betalar för. Bauhaus-skruvarna var dock inte de dyraste i deras sortiment.

Vår altan kommer bli inglasad och således inte utsättas för någon direkt väta varför bästa tänkbara rostfria alternativ inte är nödvändig, men ska du bygga en öppen altan som kommer utsättas för regn och snö, så ska du välja rostfria i klass A4. Dessa är även syrafasta, så de tål det mesta.

Förutom skruvens egenskaper vad gäller rostskydd och liknande, så ska du ha rätt dimension och jag har utgått från följande tabell:

Virkets tjocklek Skruvlängd
22 mm 42 mm
28 mm 55 mm
34 mm 70 mm
45 mm 115 mm

Har även hittat lite information om de olika klasserna.

  • A2: Legerat stål av typen 18% krom och 8% nickel som gör att skruven inte rostar i normal utomhusmiljö.
  • A4: Samma som A2 fast med mer nickel och krom, samt molybden som gör att den blir syrafast och därmed inte påverkas av utemiljön. Kan användas i havsvatten och under jord. Molybden är ett grundämne med mycket hög smältpunkt, men i trallskruvens legering tillsätts den för att höja styrkan och för dess korrosionsbeständighet.

Jag har inte lyckats hitta någon information om hur man ska välja diameter på skruvarna, men jag tar tacksam emot tips.

Vilka skruvar rekommenderar du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.