Automatiska poliskontroller för ökad integritet

Automatiska poliskontroller

Automatiska poliskontroller för ökad integritet

Polisen kommer snart få ett nytt system installerat i sina bilar som automatiskt gör kontroller på omkringvarande bilar. Systemet består av en eller flera kameror som automatiskt fotograferar bilarna framför, bakom och vid sidan om polisbilen. Bilderna skickas till en dator i bilen som analyserar och läser av den fotograferade bilens registreringsskylt och gör sedan en automatisk slagning på numret.

Jag förmodar att systemet liknar det som används i Stockholms vägtullar, där kameror fotograferar och läser av registreringsskyltarna. I vägtullarna används dock systemet endast för att registrera in- eller utpassering, men man skulle givetvis kunna göra samma slagning mot registren som i det kommande systemet i polisbilarna.

Det här är förstås ännu ett steg i övervakningssamhället, men i det här fallet ser jag ingen direkt fara. Polisen gör redan nu slumpmässiga slagningar på personbilar och det enda det här systemet gör är att effektivisera och automatisera slagningarna. Bilar som är besiktigade, skattade, försäkrade och vars förare har giltigt körkort kommer inte väcka någon uppmärksamhet, men så fort systemet upptäcker en bil som inte får framföras, så kommer systemet larma.

Samtidigt som systemet ökar övervakningen i samhället, skyddar den den personliga integriteten på så sätt att endast datorer tar del av informationen, så länge allt är i sin ordning. Vid manuella slagningar läser poliserna informationen om alla bilar och ägare de gör slagningar på – oavsett om personen är skyldig till brott eller ej. Med det här systemet tar poliserna endast del av information om ”skyldiga” personer.

DN, Polisen

3 kommentarer

 • kalle

  Hej!

  Detta system fungerar i europa redan 5 år sen! Hurra igen!!

 • Karl

  Hej.

  Antingen har du missat hur databaser och integritet hanteras i Sverige och världen eller så är du nog väldigt naiv. Så fort det finns en dataström räcker det med en hårddisk och vips så sparas allt. Helt plötsligt vill polisen granska helt andra ämnen, och systemet finns redan så varför får de inte förhindra brott?

  Vägtullarna i stockholm, DNA från karolinska, FRA till polisen osv. Det finns så mycket ändamålsglidning så det inte är sant.

 • Miltons Bitch

  Karl: Eller så är du lite paranoid :=)

  Självklart kan sådana här system missbrukas, men det är ju ingen ny information som framkommer om någon person. Enda skillnaden är ju att det hela automatiseras, vilket faktiskt minskar risken för att den personliga integriteten hotas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.