Bromsen orsakar bilköer

Bromsar en, så bromsar alla

Bromsar en, så bromsar alla

Ett gäng forskare i England och Ungern har konstatera något som vi lastbilschaufförer känt till sedan vi började köra lastbil – att för kort avstånd till framförvarande och därmed onödigt bromsande skapar onödiga köer.

Fenomenet uppstår då du ligger för nära framförande fordon. Ligger denne i 50 km/t och plötsligt bromsar ner till 45, så bromsar du reflexmässigt lite hårdare än nödvändigt och hamnar kanske på 40. Bilen bakom dig – som också ligger för nära – bromsar också lite hårdare än nödvändigt och hamnar på 35 km/t. Med lite enkel matematik, så är det inte så svårt att räkna ut att bil X längre bak i kön kommer att stå still medan den första bilen fortsätter i 45 km/t eller ökar.

Orsaken? Du ligger för nära bilen framför och måste bromsa så fort framförvarande sänker hastigheten eller bromsljuset tänds.

Lite märkligt att det ska krävas en forskningsgrupp för att komma fram till detta. Det räcker ju att sätta sig i en lastbil eller buss, så ser man detta tydligt eftersom man ser över alla personbilarna.

Vägverket, eller annan lämplig myndighet, borde filma fenomenet och visa på TV, så kanske folk får lite bättre förståelse för varför man inte ska ligga och sniffa framförvarande i röven.

Det handlar ju inte enbart om ökad olycksrisk, utan även onödiga köer, vilket till och med forskare har kunnat konstatera.

Läs mer på SvD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.