Bygga in värmepumpens utedel

Värmepumpens utedel är inte så vacker att se på

Ska försöka bygga in värmepumpens utedel, så man slipper se den.

Ända sedan vi köpte vår värmepump från Coolix har frun stört sig nästan lika mycket på innedelen som utedelen, men det är utedelen som vållat henne mest ”besvär”, så nu funderar jag på att försöka bygga in den i något slags låda.

Det frun stör sig på är förstås utseendet och även om jag kanske inte tycker att någotdera är så fult som hon tycker, så har jag full förståelse för hennes åsikt. Utedelen står dessutom på ett stativ och själv stativet är allt annat än vackert, det kan även jag hålla med om.

En annan nackdel med utedelen – utöver dess fulhet – är att den upptar ganska mycket plats. Det försvinner nästan 2 kvm i i hörnet där den står och tanken är att jag ska bygga en låda som inte bara skymmer den fula utedelen och det ännu fulare stativet, utan även fyller en funktion som bord/avställningsyta.

Jag har läst lite på nätet om dylika konstruktioner, främst i syfte att ta reda på huruvida dessa försämrar värmepumpens prestanda, eller rentav riskerar att orsaka den skada på grund av förhöjd värme som kan uppstå då luftflödet kring pumpen minskar, men av det jag kunnat läsa, så verkar det inte vara någon större fara, så länge man ser till att luftflödet inte minskar i alltför hög grad.

Jag ska därför försöka bygga ihop en låda med glesa springor bestående av ribbor av något slag som döljer utedelen, men inte minskar luftflödet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.