ECCO – billiga skor till högt pris

Kängor från ECCO tillverkade i Kina

Kängor från ECCO tillverkade i Kina

Igår tog jag fram mina vinterkängor som jag köpte på Skopunkten för tre år sedan och upptäckte att de spruckit rejält i skinnet med hål som följd och jag insåg att de inte skulle fungera i snöblask och regn och eftersom jag börjat promenera en eller två gånger om dagen, så vill jag ha ett par rejäla kängor som klarar decimeterdjup snö utan problem. Tanken är nämligen att jag ska promenera varje morgon innan jobbet och det innebär att jag ger mig ut vid 4-tiden på morgonen och då är inte gång- och cykelvägarna plogade.

Jag har köpt ECCO några gånger tidigare och de har fungerat väldigt bra, både komfortmässigt och kvalitétsmässigt och även om prislappen varit hög (enligt mig), så har det varit värt pengarna. Mina ”finskor” är ett par ECCO och de har jag haft i snart 5 år och de ser fortfarande nästan nya ut. Jag har även ett par låga gångskor av Gore-Tex av märket ECCO och de fyller 5 år i sommar. De har fått hänga med på längre promenader och i alla slags väder, inklusive snö och is, så de börjar se lite slitna ut, men de är fortfarande hela.

Dessutom är ECCO ett danskt företag och jag vill gärna gynna Europeiska länder (helst svenska) och det har vägt tungt i vågskålen när jag valt skor. Så det var inte helt förvånande att det var ECCO-skor jag tittade på när jag gick till Intersport igår för att köpa ett par nya kängor.

Jag fastnade för dessa kängor redan vid första ögonkastet och ännu mer efter att ha satt ner foten i dem. De sitter som gjutna runt foten och det finns inte en hård kant, söm eller annat som irriterar, så det var inte mycket att tveka om.

ECCO - Made in China

ECCO – Made in China

Men, det var då jag upptäckte den lilla lappen på insidan där det klart och tydligt står att skorna/kängorna är tillverkade i Kina! Jag hade svårt att tro mina ögon och den lyriska känslans som infunnit sig när jag provat kängorna försvann som en avlöning.

Efter att ha funderat en minut eller så, så ställde jag tillbaka kängorna och lämnade butiken. Svängde förbi en billighetsbutik strax intill som säljer skor och kläder och testade ett par av deras kängor för 350 riksdaler. Det var som att sätta på sig en ofodrad gummistövel. Känslan var hemsk, speciellt i jämförelse med ECCO-kängorna och även om priset var lågt jämfört med ECCO-kängorna, så var det för högt i förhållande till vad man fick.

Jag lämnade den butiken ännu fortare och efter att ha resonerat lite med frun, så bestämde jag mig för att köpa ECCO-kängorna, trots att de tillverkats i låglönelandet Kina, men säljs till Skandinaviskt pris, vilket i det här fallet innebär 1.998:-

För mig är det väldigt mycket pengar för ett par skor, men min erfarenhet av ECCO-skor säger mig att de håller i minst fem år och då är det värt varenda krona. Dessutom är det otroligt sköna och jag gillar utseendet.

Har dock bestämt mig för att det var det sista paret ECCO  jag köper och nästa par skor som jag köper blir av ett svenskt märke – om de tillverkas i Sverige.

Känner du till några svenska skotillverkare, så får du gärna tipsa mig!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.