Fildelning

Varför ska det vara lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material från Internet? Bara för att man inte stjäl något rent fysiskt, så betyder det ju inte att det är okej.

Det är ju knappast okej att gå in på ett varuhus med sin bärbara dator och kopiera filmer… Men varför skulle det vara mer fel än att kopiera dem på nätet? Det är väl i princip samma sak?

Debatten om illegal fildelning verkar mest röra nerladdningen av musik och filmer. Nerladdning av datorprogram nämns inte alls lika ofta. Varför?

Givetvis beror detta på olika faktorer, men jag tror en orsak är att programtillverkarna indirekt tjänar pengar på det. Jag tror exempelvis Microsoft tjänat en hel del pengar på att deras program piratkopierats.

När Windows 95 släpptes var programmet endast kopieringsskyddat med ett serienummer. Hade man bara serienumret, så var det bara att installera. Detsamma gällde för företagets andra program, såsom Office.
Att det var enkelt att kopiera programmen minskade väl knappast piratkopieringen och programmen spred sig snabbt till var mans hem. Detta gjorde att folk lärde sig Windows och Microsofts andra program, speciellt Office.

Microsoft är ju inte korkade och dem har givetvis begripit att privatpersoner inte är beredda att betala flera tusen för licenser för program som dem egentligen inte har någon större nytta av. Jag menar; hur många använder alla funktioner i Office? Hur många använder ens alla program i paketet? Däremot har Microsoft sett nyttan av att folk lär sig deras program eftersom många jobbar med datorer på sina jobb.

Adobe Photoshop kan nog jämföras med Microsoft Office vad gäller piratkopiering. Verkar som att varenda kotte som pysslar med bilder sitter med Photoshop, men hur många har en laglig version?

Adobe begriper nog att få är villiga att betala åtskilliga tusenlappar för ”riktiga” Photoshop och det var väl därför dem släppte Photoshop Elements. Dom har däremot inte gjort några större ansträngningar för att förhindra piratkopieringen av ”riktiga” Photoshop.

Som jag förstått saken, så kommer nya Windows 7 bli betydligt billigare än tidigare versioner och det låter helt rimligt i mina ögon. Det finns ju miljoner och åter miljoner potentiella kunder, men majoriteten av dessa miljoner potentiella kunder är inte beredda att betala flera tusen för ett operativsystem, så det gäller att lägga sig på en lagom nivå.
Pris och efterfrågan har givetivs alltid hängt ihop, men jag tror man har koncentrerat sig mer på företagen tidigare. Nu är det privatpersonerna som är den stora marknaden och då gäller helt andra prisnivåer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.