Gotland Whisky

Gotland Whisky

Gotland Whisky

Idag läste jag en väldigt intressant nyhet på Facebook – Gotland håller på att starta upp egen whiskytillverkning under namnet Gotland Whisky och man ska kunna köpa den första flaskan redan 2013! Kanske inte den längst lagrade whiskyn, men jag har hört att jänkarna nöjer sig med 3 månader och någonstans måste man ju börja.

Själv har jag aldrig varit mycket för whisky, men det har förstås fungerat för att uppnå vissa effekter som intag av drycken medför, men sedan att par månader tillbaka har jag blivit väldigt förtjust i whisky och det skyller jag helt och hållet på min svärfar 🙂

Kanske har det med åldern att göra och faktum är att jag ändrat smak de senaste två åren. Förut gillade jag inte mörkt öl, rött vin och whisky, men numera föredrar jag mörkt öl, rött vin och whisky, där det sistnämnda nog ligger i topp.

Eftersom whisky tidigare inte fallit mig i smaken, så har jag inte hunnit med ens en bråkdel av whiskyfloran och i ”barskåpet” här hemma står endast en 16-årig Lagavulin och en Laphroaig Quarter Cask. Laphroaigen är för tillfället favoriten av dessa två och nästa flaska tror jag blir en Ardbeg eller Bowmore.

Om ett par år kommer det förhoppningsvis stå en flaska Isle Of Lime i skåpet, som Gotland Whisky’s första whisky kommer heta. Ska bli väldigt spännande att få smaka den!

Anders Stumle, som jag faktiskt bodde granne med under ett par år på Gotland, är VD för företaget och det tycker jag borgar för ett tryggt företag då denne verkar har både nytänkande, ambitioner och tålamod. I början av 90-talet, när jag bodde på Gotland, gjorde han sig av med alla sina höns och därmed äggproduktionen och drog istället igång tillverkning av rapsolja, som skulle bli bränsle. Jag vet inte hur det gick med detta, men det var modigt, ambitiöst och nytänk i allra högsta grad och, tror jag, helt ”tokigt” i mångas ögon.

Jag är inte det minsta förvånad över att Anders Stumle ligger bakom satsningen på whiskytillverkning, men jag skulle bli synnerligen förvånad om han inte lyckades ro det hela i land. Jag är ganska säker på att det kommer bli en stor succé, kanske även utomlands. Gotland torde ha goda förutsättningar vad gäller råvaror och klimat och med hjälp av Skottarnas kunskaper och erfarenheter, så borde det kunna blir riktigt, riktigt bra.

Whisky har dessutom ökat enormt i popularitet de senaste åren och då kanske i synnerhet Single Malt.

Isle Of Lime blir en Single Malt och jag hoppas det blir en rökig sådan, eftersom jag uppskattar rökig Whisky.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.