Halsfluss och antibiotika

Sambon fick halsfluss i torsdags i förra veckan och i lördags började jag själv känna verk i halsen. I söndags (igår) hade det brutit ut ordentligt och det värkte rejält. Hurovida det är halsfluss eller inte kan jag givetvis inte bedöma själv, men sannolikheten talar väl för att det är halsfluss.

För två år sedan hade jag extremt ont i halsen och efter fyra, fem dagar pallrade jag mig tillslut iväg till läkaren. Efter en snabb kontroll fick jag penicillin mot halsfluss och när jag väl börjat knapra tabletter, så var symptomen över på ett par dagar. Om jag inte missminner mig, så var besvären lindrigare redan efter några timmar.

Sambon fick penicillin i fredags, men hon har fortfarande ont i hals, huvud och öron. Enligt en sjukskjöterska, ska penicillinet göra verkan efter tre dagar, så förhoppningen är att besvären börjar avta ordentligt idag.

Jag pratade med sjukvårdsrådgivningen, tror jag det heter, på telefon 1177 och fick tala med en kunnig kvinna. Hon rekommenderade att jag skulle avvakta ytterligare en dag innan jag uppsökte läkare. Hon menade på att jag skulle uppsöka läkarvård först om jag fick besvär med andning eller knappt kunde svälja. I annat fall skulle jag låta kroppen ta hand om det. Hon tipsade om Ingefärstee, saltlösning och Alvedon. Sen är det förstås noga med hygienen – att tvätta händerna ofta, men även att tvätta håret oftare. Tydligen sätter sig basciluskerna även i håret…

Att man inte vill skriva ut antibiotika, penicillin etc. i för tidigt skede beror på att basciluskerna blir resistenta och tillslut biter inte något på dem, så det är ju vettigt att hålla nere på antibiotikaanvändningen. Men varför fortsätter läkarna skriva ut penicillin stup i kvarten?
Varför fick jag, för två år sedan, penicillin när jag redan gått med halsfluss i fyra, fem dagar? Om jag förstod damen rätt, på 1177, så är skillnaden mellan behandlad halsfluss och obehandlad halsfluss c:a 10 timmar. Det har tydligen gjorts någon undersökning kring detta.

Men varför blir basciluskerna resistenta? Om penicillinet biter på basciluskerna och man blir frisk, då borde det ju inte finnas några bascilusker kvar som kan bli resistenta – penicillinet borde ju ha dödat samtliga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.