Höj skatten och slopa TV-licensen

Det här med TV-licens är något jag stört mig på i många år och ännu värre har det blivit sedan man bestämt sig för att även ta betalt av alla som har en dator.

Jag är för solidaritet och har ingenting emot att betala för saker som jag kanske själv inte utnyttjar, men då handlar det om saker som jag anser är nödvändiga i samhället och dit räknas, enligt mig, varken SVT eller Sveriges Radio.

Skulle en majoritet anse att SVT är en nödvändighet för samhället, så accepterar jag givetvis det, men då tycker jag den ska finansieras via skattesedeln och inte via ett efterblivet avgiftssystem som retar gallfeber på folk och dessutom kostar mer i administration än vad ett skattebaserat system skulle göra.

Det som irriterar mig är principen bakom avgiften; att jag betalar för att jag har utrustning som gör det möjligt att se deras material. Avgiften har ingenting med nyttjandet att göra, alltså huruvida jag ser på deras program eller inte.

Att man nu även kräver betalt för att man äger en dator eller surfplatta och därmed även kan se på SVT Play är ännu värre. Här har man alla tekniska möjligheter i världen att faktiskt ta betalt för det folk ser på, men det är man förstås inte det minsta intresserade av. Istället använder man denna möjlighet som ytterligare argument för att kräva betalt.

Jag förstår syftet med public service och att en av anledningarna är att det ska finnas ett utbud som kanske inte riktar sig till den stora massan och därför inte skulle visas av betal- eller reklamfinansierade kanaler, men det är för dylika tjänster/möjligheter som vi betalar skatt i andra sammanhang – inte avgifter.

Skillnaden mellan skatt och avgift handlar förstås i det här fallet enbart om etiketten på finansieringen, men det är precis det som är grejen för mig. En avgift betalar jag för något som jag faktiskt nyttjar och skatt för att ha möjligheten att nyttja något.

Jag har med andra ord inget emot public service i sig utan det är finansieringen jag retar mig på. Anser vi att public service är en samhällsnödvändighet, så ska den vara skattefinansierad precis som annan samhällsnödvändig verksamhet inom offentlig sektor.

På Korpnästet kan du läsa ett väldigt bra inlägg om det här med TV-licens och public service.

Är du emot TV-licens eller public service, så tycker jag du ska skriva under på en protestlista mot TV-licensen.

3 kommentarer

 • pelle

  Det är ett jävla ofog med tv license eller skatt för skit som ändå ingen vill se och inte vill betala för
  Det är bättre med betalkanaler och reklamkanaler så ingen behöver betala för något man inte vill ha.
  Jag hoppas tv license monopolet blir förbjudet av nästa regering.

 • Personligen betalar jag mer än gärna TV-licens av den enkla anledningen att jag tycker SVT och SR sänder så pass mycket bra program värt detta.

  Dock har jag försåelse för dem som inte delar detta men är så pass egoistisk i detta att jag anser alla ska vara med och betala för ett oberoende media.

 • bo

  TV tittare verkar inte speciellt smarta.De fattar inte att skatten blir obligatorisk och att det inte finns en chans att dra sig ur.Att politikernas makt över TV ökar men det är ju klart att då kan ju inte de smita från licensen.Jag är mot både TVskatt och licens för de som inte har dator.SR registrerar folks politiska åsikter.Skall ett sånt företag få pengar för att fortsätta med detta.Jag kommer att slå i sönder min radio i protest.Jag skulle gärna betala 1% eller 2% mer i skatt om det gick till något vettigt men dumburk säporadio nej tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.