Renovera köket

Vårt kök - före

Vårt kök innan renovering

Vi har beställt ett nytt IKEA kök som förhoppningsvis anländer om en vecka, så igår började vi riva det gamla köket. Det gamla köket ser du på bilden här ovan och det nya kommer inte skilja sig så värst mycket eftersom vi valt IKEA’s köksluckor av modellen Bodbyn och precis som det befintliga köket, så kommer även det nya ha vita luckor. Vi är egentligen nöjda med det befintliga köket, men det är väldigt slitet (vilket kanske inte syns på bilden) och därför bestämde vi oss för att byta ut det mot ett nytt.

Det gamla köket på väg att rivas

Det gamla köket på väg att rivas

Igår började vi som sagt med att riva ut det befintliga köket och att få ner överskåpen var inga större problem. Underskåpen till vänster om spisen gick också bra, men vi stötte på lite patrull när vi började ta ner det gamla kaklet – gipsväggen höll inte för våldet. Väggen längst till vänster, på bilden ovan, bestod av en hel gipsskiva och det fanns inget annat val än att slita ner hela. Jag som hade hoppats att vi skulle kunna få bort kaklet utan att förstöra gipsväggen, men jag borde ha insett att det var lite väl optimistiskt – jag som brukar vara så pessimistisk i vanliga fall…

Det gick inte bättre med nästa vägg, till vänster om spisen, men här är väggen delad i tre delar. De som renoverade köket senast hade nog samma problem som vi med befintligt kakel och valde att sätta upp en gipsvägg enbart för kakeldelen, så nu kan vi riva bort gipset enbart där kaklet sitter, men eftersom vi måste dra om elen, så överväger jag, om det inte är lättare att riva ner hela väggen och slänga upp en ny, efter att elektrikern varit här och dragit om elen. Nya gipsskivor kostar 60 kr/styck hos Byggmax och det är inte speciellt många meter vägg vi talar om. Det lilla gipsskivorna kostar sparar vi nästan in på att elektrikern slipper fräsa ur och dra kabel genom befintliga gipsskivor.

Förutom att vi byter ut det befintliga köket vad gäller skåp och luckor, så passar vi även på att byta ut alla vitvaror såsom kyl och frys, spis/ugn, diskmaskin, spisfläkt och mikro. Allt utom spisfläkten har vi köpt från IKEA. Vi har målat om taket och just nu håller vi på att tapetsera. Vi ska även lägga nytt golv.

Kanske ska nämna att vare sig jag eller frun någonsin renoverat ett kök tidigare, så vi är två glada amatörer. Vi lyckades dock ganska bra med den inglasade altanen som vi byggde för några år sedan, med min svärfar Lasses hjälp, så lite erfarenhet av byggande/renoverande har vi i alla fall.

Uppdatering 2015-04-23

De gamla gipsskivorna är nerrivna

De gamla gipsskivorna är nerrivna

Vi bestämde oss för att riva ner hela den gamla gipsväggen, så att elektrikern slipper fräsa ur de befintliga skivorna. Det var inte svårt, men tog betydligt längre tid än vi tänkt oss vilket till stor del berodde på att gipsskivorna satt både skruvade och spikade och då de suttit många år, så hade de även fastnat i reglarna, så en hel del sprack och fick plockas bort i småbitar. Inte svårt, men lite tidsödande. Det hela var dock gjort på ett par timmar, men jag hade väl räknat med att det hela skulle vara gjort på en tredjedel av tiden. Arga snickaren har med andra ord rätt – det tar alltid tre gånger längre tid än det men själv, som amatör, uppskattar det till.

Har även fått reda på att vi måste lägga en plastmatta som fuktskydd under de nya bänkarna samt under kyl och frys. Det sistnämnda vet jag inte om det egentligen är något krav i sig, men vi har ett vattenrör bakom kylen, med en skarv, så vi måste i alla fall ha matta där. Inget stort jobb, men det gäller att få hit en mattläggare så snart som möjligt…

Till helgen ska det sista tapetseras, golvet rivas och nytt golv läggas in. Igår fick vi besked från IKEA att köket kommer på måndag, så snart är det dags att börja bygga kök.

Uppdatering 2015-05-02

Elen omdragen innan uppsättning av nya gipsskivor

Elen omdragen innan uppsättning av nya gipsskivor

En av anledningarna till varför vi rev ner gipsskivorna helt var för att elektrikern skulle dra om elen. Det är möjligt att dra om elen utan att riva ner gipsskivorna då de kan fräsa ur de befintliga skivorna och dra elen genom dessa urfrästa spår, men det tar lite längre tid. Vi har anlitat Rosendals El till detta då de gjort ett par andra jobb här tidigare med mycket gott resultat. En toppenfirma med trevlig och duktig personal. Rekommenderas starkt!

Nya gipsskivor på plats

Nya gipsskivor på plats

Att få upp de nya gipsskivorna var inte speciellt svårt och vi lyckades med det utan att knäcka en enda skiva. Att mäta ut och borra upp hål för vägguttag och annan el tog lite tid, men även det gick över förväntan. Det finns hjälpmedel, Hole-in-one dossökare, för att hitta uttag och liknande, men de kostar flera hundra och snålheten fick styra den här gången. Men har du många vägguttag, så är det värt pengarna.

Dags att ta bort det gamla laminatgolvet

Dags att ta bort det gamla laminatgolvet

När gipsskivorna kommit upp var det dags att börja riva bort det gamla laminatgolvet och det gick väldigt snabbt. Plastmattan som ligger under är antagligen originalmattan som lades in när huset byggdes i början på 80-talet, så den borde vara modern snart och det kändes. Nästan synd att lägga nytt golv över den…

Samma golv i både kök och hall

Samma golv i både kök och hall

Det har legat ljust laminatgolv i både golv och hall, så det kommer bli stor skillnad med det nya golvet.

Det blir nytt golv även i hallen

Det blir nytt golv även i hallen

Både kök och hall har samma plastmatta från 80-talet.

Det nya golvet på plats i hallen

Det nya golvet på plats i hallen

Att lägga klickgolv var verkligen lätt, förutom när det gäller runt dörrposter och annat som måste mätas ut och sågas ut för. Gick åt några extraskivor då jag mätte och sågade fel några gånger, men det får man räkna med.

Ny våtrumsmatta lades in längs väggarna

Ny våtrumsmatta lades in längs väggarna

Vi lyckades få hit en mattläggare från T-K Golv i sista minuten som lade in en ny våtrumsmatta längs golvet, så att vattnet, vid ett eventuellt läckage, inte ska rinna in mot väggen.

Sätta upp väggskenorna från IKEA

Sätta upp väggskenorna från IKEA

Ett av momenten som jag oroat mig mest över har varit uppsättningen av monteringsskenorna från IKEA som de nya vägg- och bänkskåpen ska fästas vid, men det visades sig gå väldigt smidigt och när de väl var på plats, så var det dags att börja skruva IKEA-möbler.

Första väggskåpet på plats

Första väggskåpet på plats

Vi började med att skruva ihop vägghörnskåpet och hänga upp det. Inga konstigheter alls och sedan fortsatte vi med ytterligare några skåp innan det blev dags att stupa i sängen.

Uppdatering 2015-05-17

Då vår bänkskiva knäcktes vid leveransen och den nya beräknas komma i slutet av månaden, så har projektet delvis stannat upp eftersom vi måste invänta bänkskivan, men lite grann har vi ändå fått gjort. Att skivan knäcktes berodde helt enkelt på att den var nästan 4 meter lång och delvis ursågad för både spishäll och diskbänk. Frun har varit i kontakt med IKEA åtskilliga gånger, gällande leveranser och saknade prylar, och förutom de långa telefonköerna, så har de varit väldigt bra att ha att göra med. Som kompensation för den knäckta bänkskivan skickade IKEA dels en ”lånebänkskiva”, som vi kan kasta när vår kommit, men de står även för montering av den nya samt installation av både spishäll, ugn och diskbänk. Den nya bänkskivan kommer sågas ut på plats av hantverkarna som IKEA anlitar.

Belysning i skåpen på plats

Belysning i skåpen på plats

Men allt har inte stått still. Kylar, frysar, mikro och belysning har kommit på plats. Ett bar skåp återstår att montera, men eftersom vi inte kan ställa dessa på plats, så har vi inte monterat ihop dem heller. På bilden ovan har vi låneskivan och diskbänken på plats. Diskmaskinen står på plats, men vi använder den inte då den inte sitter ordentligt förankrad mot den lösa bänkskivan. Vi kan använda vår gamla spis, så vi kan laga mat.

Vad gäller belysning och eldragning, så hade jag fått för mig att inkommande el skulle in i eluttagen som vi placerade under väggskåpen, men så är icke fallet. Elen ska in i belysningsarmaturen som man kopplar spottar och dylikt till, men tack vara duktiga elektriker från Rosendals El, så löste sig även detta.

För korta vattenrör

För korta vattenrör

Ett annat lite problem som tillstötte var vid installationen av diskbänk och blandare. IKEA-kökets bänkskiva hamnar några centimeter högre upp en vårt tidigare kök vilket resulterade i att vattenrören var för korta i förhållande till köksblandarens anslutningsrör. Vi hade inget annat val än att anlita en rörfirma för att förlänga dessa, men även det gick smidigt, så nu har vi även vatten i köket, även om vi undviker att använda det då väggarna inte är kaklade.

Uppdatering 2015-07-07

Köket har fått nytt kakel

Köket har fått nytt kakel

Det har blivit dåligt med uppdateringen av den här sidan och det beror till står del på att köksrenoveringen hamnade i stå då bänkskivan knäcktes vid leveransen och vi fick vänta ytterligare en månad på en ny. Som kompensation för detta stod IKEA för installationen av den nya bänkskivan, spishällen, ugnen, diskmaskinen samt diskho med blandare. Förutom att bänkskivan knäcktes vid leveransen, så saknades det en hel del grejer och även vid nästkommande leverans.

Vid samtliga tillfällen då vi varit i kontakt med IKEA, så har vi blivit väldigt bra bemötta och de har gjort sitt bästa för att lösa problemet. Att få de saknade grejerna var inga som helst problem – bara att tala om vad som saknades vid leveransen, så skickade IKEA det.

Nu är själva köket på plats och det som återstår är taklister och lite annat smått och gott. Har dock inte tagit något foto sedan allt kom på plats i köket, så det får vänta till senare.

Uppdatering 2015-08-27

Vårt nya IKEA-kök

Vårt nya IKEA-kök

Jag har som vanligt glömt bort att uppdatera sidan, men nu är köket klart och därför kommer en bild som jag tog nu på morgonen.

En kommentar

  • Abbas

    Ja, det var ett gediget bygge. Ibland kan man komma igång på riktigt. Jag tycker om att bygga tak och det är inte lätt ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.