Jämför bokpriser på nätet

För exakt en vecka sedan satte jag mig och började koda på ett projekt som går under namnet ”Billiga Böcker”. Det är en sida där du kan jämföra bokpriser bland olika nätbutiker.

Precis som med det mesta andra, så finns det förstås redan åtskilliga sidor av det här slaget, men jag tyckte det var ett lagom intressant projekt att ägna en semestervecka åt och idag anser jag den vara tillräckligt klar för att kunna ”lanseras”.

Som med de flesta andra projekt jag satt igång med, så gick även det här till stor del ut på att lära mig nya saker och även om jag inte lärde mig så värst mycket, så var det tillräckligt för att det hela skulle vara värt besväret.

Det jag främst lärt mig är att PHP har många fel och brister, som jag inte upplevde med ASP, och att jag blivit äldre.

Vad gäller min ålder, så är det minnet som spökar, trots att jag ännu inte fyllt 40 (har ett halvår kvar). Jag har väldigt svårt för att komma ihåg om ex. PHP-funktionen ”substr” skrivs ihop eller om den heter ”sub_str” och i vilken ordning parametrar ska skickas till de olika funktionerna.

Nu är inte min ålder det enda problemet utan jag skyller till stor del på PHP som inte är konsekvent med namngivningen av funktioner eller hur parametrar skickas till dessa. I ASP hade jag inga som helst problem med detta och faktum är att jag än idag kommer ihåg de flesta funktionsnamnen – som alltid skrevs ihop – och parametrarna skickades alltid i samma ordning, eller enligt samma princip. Så är inte fallet med PHP.

För att återgå till Billiga Böcker, så valde jag för en gångs skull att inte registrera en helt ny domän utan jag nöjde mig med att skapa en underdomän till spix.nu.

Min plan, eller rättare sagt förhoppning, är att alla eventuella framtida projekt ska ligga på olika underdomäner till spix.nu, utan att för den skull tappa för mycket SEO-kraft, eller hur man nu ska uttrycka det.

Billiga Böcker bygger inte på WordPress utan jag valde att skriva rubbet själv. Det innebar att mycket tid gick åt till layouten, som jag inte är alls bra på, men även till andra grundläggande funktioner som man får på köpet när man väljer WordPress som plattform. Vad gäller layouten, så tycker jag den duger tills vidare och det är inga större konstigheter att ändra eftersom det mesta styrs via CSS, som är ett annat område där jag är väldigt dåligt insatt, men som jag blivit bättre på (vad gäller förståelse/kunskap) efter det här projektet.

En av grundtankarna med projektet var att det skulle sköta sig självt utan någon handpåläggning från min sida vad gäller informationen på sidan, och det tycker jag att jag lyckats rätt bra med. All bokinformation, priser och leveranstider hämtas automatiskt och sparas i databasen.

Pris- och leveransinformationen uppdateras inte för varje visning av en och samma titel utan endast om det förlupit en viss tid. Denna funktion är nämligen ganska tidskrävande eftersom data måste hämtas från de olika nätbutikernas hemsidor och de är olika snabba.

I skrivande stund hämtas dock endast pris- och leveransinformation från Adlibris, Bokia och Bokus, men om sidan blir tillräckligt populär, så kommer jag lägga till fler butiker, men även fler funktioner.

Uppdatering 2015-10-27

Sidan blev inte accepterad av någon av de etablerade bokhandlarna på nätet, så jag lade ner projektet redan efter en vecka, men för ett par veckor sedan drog jag igång projektet igen. Den här gången lade jag sidan under huvuddomänen spix.nu och ansökte om att få bli affiliate för samma bokhandlare som sist och nu accepterade de mig.

Mitt lilla system bör sköta sig självt, så oavsett hur det går, så behöver jag inte lägga någon tid på sidan. Får sidan besökare, så kommer jag ägna mer tid åt att skriva om funktionerna och lägga till nya, men får den inga besökare, så tar jag ner den igen.

Så vill du hitta och jämföra priser på böcker på nätet, så kan jag rekommendera min sida.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.