Lägga trallen med årsringarna (kärnvirket) uppåt eller nedåt

Åt vilket håll ska man lägga trallen?

Åt vilket håll ska man lägga trallen?

Att lägga trall är en konst i sig och det finns olika skolor om hur man ska göra detta och det gäller speciellt om huruvida man ska lägga trallen med kärnvirket uppåt eller neråt, eller som sur eller glad gubbe som man även brukar säga.

Läste en hel del på nätet om detta förra året innan vi började lägga trall, men kan inte påstå att jag blev mycket klokare eftersom det finns experter i bägge lägren, men när vi lade trallen, så blev det som en sur gubbe, enligt bilden ovan, med kärnvirket neråt.

Enligt det sista jag läste innan vi började lägga trallen, så skulle trall som lades som en sur gubbe, med kärnvirket neråt, kupa sig så att eventuellt vatten skulle rinna av. Det gillade jag, så vi lade trallen enligt denna modell.

Att lägga trallen med kärnvirket neråt ska även minska sprickbildningen i mitten och barksidan (ovansidan) ska även vara behagligare att gå på.

Nu har det gått nästan ett år sedan vi lade trallen och teorin verkar stämma. Ingen trall har kupat sig och det finns i princip inga sprickor. Det finns vissa skarvar där något hörn sticker upp, men det verkar bero mer på vridning i virket snarare än kupning och det ska jag slipa ner.

Uppdatering 2015-08-27

Hur skulle du lägga den här brädan?

Hur skulle du lägga den här brädan?

Hittade en bild på ett ändträ där kupningen syns ganska tydligt, men det har inte kupat sig enligt det jag läst utan tvärtom. Här ligger brädan som en sur gubbe, med kärnvirket neråt och enligt vad jag läst, så ska virket då kupa sig uppåt i mitten – tvärtemot vad den här brädan gjort.

Trall som kupar enligt bilden ovan skulle jag lägga åt andra hållet, så de uppstickande ändarna hamnar neråt. Att lägga dessa enligt bilden ovan innebär att risken är stor att man sparkar i de uppstickande kanterna och det är ju knappast speciellt trevligt. Det lär ju inte se så roligt ut heller.

Hur tycker du man ska lägga trallen och varför?

En kommentar

  • Hugo Gåshud

    Ställ brädorna på ända, på så vis rinner regnvattnet av fortare. lååånga skruvar föreslås. Vänstervriden eller höger dito kan kvitta, det du lägger extra på mängden trall sparar du in på avståndet mellan syllarna, skruva gärna med c/c 3,5-4 m, jag har även parkerat husbilen (Viktor Titan 9,5) på denna altan på stöttor, funkar utmärkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.