Länge leve luftvärmepumpen

När de flesta andra njuter av solen och värmen som just nu ligger över hela landet, lider jag alla helvetets kval.

Över 30 grader på dagarna är minst 5 grader för mycket enligt mig och skulle jag tvingas välja mellan +35 och -35, så hade jag valt -35 alla dagar i veckan.

För att ens överleva denna värmebölja införskaffade vi en luftvärmepump. Denna underbara uppfinning kan ge värme på vintern och underbar kyla på sommaren. Luftkonditionering (AC) är helt klart en av människans bästa uppfinningar!

Coolix luftvärmepump från Jula

Coolix luftvärmepump från Jula

Vi köpte en Coolix JSR3-12HRN1-QE på 3,5 kW som kostade 4.995 riksdaler. Enligt uppgifterna ska den ha ett COP-värde på c:a 3,5 och det tycker jag är bra, speciellt med tanke på priset. Sen återstår att se hur länge maskinen håller och ifall den orkar ge någon värme under vintern när termometern visar under -15 grader…

Det viktiga är dock att den ger kyla nu under sommaren och under dagen har den fungerat alldeles utmärkt.

Coolix luftvärmepump - utedelen

Coolix luftvärmepump – utedelen

Det mesta fick jag upp redan igår kväll, men kabelkanaler och stativ satte jag upp idag. Stativet köptes också på Jula. En enkel konstruktion, men med värdelösa bultar! Rekommenderar att du köper egna bultar med riktiga skallar, så slipper du kämpa lika mycket som jag med att få fast bultarna.

Problemet med bultarna är att skallarna är runda och tanken är att en liten fyrkantig del precis under skallen ska låsa i ramen, men det fungerar inte så bra som det är tänkt. Hade det inte varit för dessa bultar, så hade jag fått ihop stativet på under halvtimman, men nu tog det en bra bit över en timme.

Att koppla ihop ute- och innedelen var hur lätt som helst, tack vare snabbkopplingen. Några kablar skulle också kopplas ihop, men allt var förberett, så det var bara att trycka ihop kontakterna. Det här var något som jag var lite orolig för innan, men det visade sig vara mycket lättare än jag trott.

Innedelen var ganska lätt att få upp på väggen och utedelen ställde jag ovanstående stativ som skruvades fast i golvet.

Värt att nämna gällande just den här modellen av pump är att kabeldragningen i innerdelen ligger åt vänster (om man står och tittar på en uppsatt innedel), men då går alla kablar och slangar innanför paketet och det kan tydligen vara ett smärre helvete att få fast skiten i fästet som man sätter fast på väggen.

Hela kabelpaketet går från höger till vänster och det är handlar om både rör, kablar och slangar, så det är inte så lätt att bara pressa in.

På kvittot som vi fick från Jula står det att man istället ska ta upp hålet till höger om enheten och om jag tolkat detta rätt, så betyder det att man ska vrida runt hela kabelpaketet, så att det går ut på höger sida istället.

Det sitter ett litet klistermärke på kabelpaketet som varnar för att man inte kan böja paketet inom detta område, men om man tar det försiktigt, så verkar det gå bra – jag har gjort det och allting verkade hålla. Det gäller dock att ta det försiktigt och inte bara vrida till för kung och fosterland.

Kondensvatten från värmepumpen

Kondensvatten från värmepumpen

Vidare gäller det att göra hålet genom väggen i lagom höjd, så dräneringsslangen får rätt lutning. Det bildas nämligen ganska mycket vatten när man kör på kylning och detta vatten måste ledas bort genom slangen och som bekant, så rinner inte vatten uppåt…

På bilden ovan, så rinner vattnet bara ut på altandäcket, men jag ska peta in slangen i stupröret som går precis utanför det upptagna hålet. Det bildas som sagt ganska mycket vatten, så rinner det ut på fel ställe, så blir det garanterat vattenskador!

Lider du av värmen inomhus precis som jag, så rekommenderar jag helt klart att du skaffar en AC av något slag. Det finns olika varianter och priserna ligger från c:a 3.000 och uppåt.

Portabla varianter är billigare, enklare att installerar (men kräver ändå hål i väggen av något slag för att leda bort varmluften), men har i regel lägre effekt och låter mer.

Ska AC’n stå i ett garage eller liknande, så spelar oftast inte ljudnivån så stor roll, men ska du ha den i vardagsrummet eller sovrummet, så är det betydligt viktigare med låg ljudnivå. Extra viktigt om du ska ha den i sovrummet eftersom du antagligen kommer använda den just när du ska sova och då kanske en brummande luftkonditionering inte är det mest sövande ljudet.

En portabel AC är i regel bara en AC och är till för att kyla. Dock lär den ha funktion för att värma också, men då är det i regel ett elelement som värmer luften och den är inte alls lika energieffektiv som en värmepump. I värmeläge motsvarar den istället ett helt vanligt direktverkande elelement.

[SkanskaByggvaror]

Vill du veta mer om värmepumpar i allmänhet eller en specifik modell, så rekommenderar jag det svenska Värmepumpsforumet.

Coolix luftvärmepump från Jula

2 kommentarer

  • Att det kan vara så underbart med en AC när man bor i ett så kallt land som Sverige :). Det är ju inte ofta man behöver kyla men när det behövs är det gudaskönt att kunna få det.

    Ser att ni har luftvärmepumpens utedel på altanen. På vintern kan det vara bra om ni kan leda bort vattenet från utedelen så det inte blir en isbana när ni skall gå på altanen.

    Fungerar det bra med Coolixen skulle ni kunna skriva om den på http://www.varmepumpsinfo.se . Vet att de gärna skriver om erfarenheter av värmepumpar :).

  • Pingback: 1 år med Coolix luftvärmepump - Miltons bitch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.