Linux ett hot mot Windows?

De senaste åren har det kommit flera Linux-distributioner som även icke datornördar begriper sig på. Dock är jag ganska säker på att dröjer ytterligare några år innan Linux blir ett verkligt hot mot Windows.

Jag tycker inte det är något större fel på Linux, men det finns ju varken program eller spel i samma utsträckning som till Windows och så länge det inte gör det, så spelar det ingen som helst roll om Linux är överlägset Windows i alla andra sammanhang.

Jag vet inte vilka program som är populärast bland allmänheten, men om jag ser till mig själv, så önskar jag följande program, eller motsvarigheter:

Det är, som du ser, inte många program, men det är programmen jag använder förutom mail och webbläsare. Sist jag gjorde ett tappert försök med Linux, så letade jag ganska mycket efter ett Lightroom-liknande program, men jag kunde inte hitta något som ens kom i närheten.

GIMP kan väl anses som motsvarigheten till Photoshop, men skillnaderna i användning är för stora för att jag ska orka lära mig det.

Jag gjorde även ett litet försök att hitta någon utvecklingsmiljö liknande Visual Studio, men där var det tvärnit och jag gav upp ganska omgående.
Är det någon Linux-nörd som läser det här och känner till någon vettig utvecklingsmiljö för C/C++, så är jag väldigt tacksam för tips!

Jag har det senaste året allt mer försökt gå ifrån Microsoft, men än så länge har jag inte lyckats helt och hållet. Jag kör fortfarande XP och MS Office (en äldre version). Däremot har jag lämnat Outlook till förmån för Thunderbird och nu i helgen gick jag över till Firefox.

Jag har testat Open Office, men jag gillar helt enkelt inte utseendet och vissa funktioner i Calc (eller vad nu Excel heter i Open Office) retade gallfeber på mig. Det var någon liten skitgrej, men tillräckligt för att jag skulle gå tillbaka till Excel och därmed MS Office.
Vad gäller layouten i Open Office, så påminner den mig om layouten i MS Office runt -95/-96 och det är väl ingen som går igång på den…

Microsoft Office 95

Microsoft Office 95

Open Office 3

Open Office 3

Vad gäller programmering, så ska jag försöka gå över till PHP vad gäller webutveckling. Dels för att jag tröttnat på Microsoft och dels för att det ska bli roligt att lära sig något nytt.

Att gå över till Linux i dagsläget är inte aktuellt för mig, men jag hoppas verkligen att utvecklingen av program för Linux ska ta rejäl fart, men det tror jag dessvärre inte den gör så länge det inte finns några pengar att tjäna på Linux-marknaden. Linux förknippas ju med gratis och open source och det blir nog svårt att helt plötsligt börja ta betalt.

Min förhoppning är att utvecklarna av Linux-program börjar ta betalt, men att dem håller sig till prisnivåer som ligger långt under konkurrenterna. Trots allt, så tror jag många är beredda att betala för sig, så länge det handlar om småpengar. Vad som räknas som småpengar är ju upp till var och en, men idag är ex. GIMP helt gratis. Det kostar 0 kronor. 10 kronor är mer än 0 kronor och jag tror väl ändå att folk skulle kunna tänka sig att betala lite mer än så…

När det helt plötsligt finns pengar att tjäna, så tror jag utvecklingen sätter fart. Idag sitter majoriteten av utvecklarna av Linux-program och programmerar gratis på sin fritid och ändå lyckas dem få till program som GIMP, Open Office etc. Vad skulle vi få se om dessa programmerare helt plötsligt kunde sitta på heltid och programmera?

Vad gäller spelmarknaden – den stora marknaden – så är det stendött på Linuxfronten. Det finns, mig veterligen, inte ett enda vettigt spel till Linux och så länge det inte gör det, så kan det komma hur många bättre Office, Photoshop, Lightroom etc utan det händer ett skit.

Jag har ingen som helst aning om hur stor spelmarknaden är, men jag är övertygad om att den är mångdubbelt större än alla andra marknader på datorsidan. Privatpersoner köper spel, inte nya Officeprogram. Folk köper bättre datorer för att de nya spelen kräver bättre datorer. Ingen köper en ny dator för att Microsoft släppt ett nytt Office-paket.

Spelutveckling är mer krävande än utveckling av olika kontorsprogram. Ju mer krävande, desto mer tid och tid är, som vi alla vet, lika med pengar. Varför det inte finns några vettiga spel till Linux är ju inte svårt att räkna ut…

Efter att ha skrivit ihop det här, så har jag kommit fram till följande sluga slutsats:

Börja utveckla spel för Linux och börja ta betalt, men bli inte för giriga.

Kanske även borde nämna att det är Ubuntu jag testat de senaste gångerna. Läste precis ett intressant blogginlägg om Slackware och det kanske jag ska testa någon gång.

Uppdatering 2012-03-03

På min bärbara dator har jag kört Linux Mint 12 i ett par månader, men jag har inte varit helt nöjd med gränssnittet och igår tänkte jag installera Kubuntu istället, men när min dator vägrade boota från USB-minnet, så gav jag upp efter några timmars envist felsökande.

Kom då på att det finns olika skrivbordsmiljöer till Linux och efter att ha läst lite på nätet, så insåg jag att det inte var en ny Linux distribution jag var ute efter, utan en annan skrivbordsmiljö. Jag har kört GNOME, eftersom det tydligen var standard i Linux Mint 12, men har nu bytt till KDE och det påminner mer om hur det ser ut i Windows.

Direkt efter att ha bytt till KDE kändes Linux som ett ”seriösare” alternativ och tillhör du de som är nyfiken på Linux, men blir besviken på hur det ser ut – byt ut GNOME mot KDE, om det är GNOME som är standard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.