Många foton eller ”bra” foton

Jag följer både Lillen och Annelies bloggar. Den sistnämnda är egentligen en fotoblogg om deras barn och jag är väldigt imponerad av hur mycket bilder Annelie tar. Hon har alltid kameran med sig och fotar barnen i alla möjliga sammanhang.

Själv är jag fotointresserad och har kameran med mig på jobbet, men jag kommer inte ens i närheten av det antal foton som Annelie tar. Främsta anledningen är att jag har en stor klumpig systemkamera och det är helt enkelt för bökigt att släpa fram den ur väskan.

Annelie använder en liten kompaktkamera – en Samsung PL60 – som är liten och behändig. En kamera som man kan stoppa ner i fickan och sålunda är lättåtkomlig.

En liten behändig kompaktkamera är som sagt lättåtkomlig och chansen är stor att man har den med sig och att man dessutom använder den. Dess nackdel är lite sämre bildkvalité, men frågan är hur stor skillnaden är… I dagsljus tror jag inte skillnaden är så stor utan det är främst i mörka situtationer, och som mörka situationer räknas allt från inomhusfoton dagtid till kvällsbilder utomhus, som skillnaden blir märkbar. Den inbygda blixten säkerställer att man kan fota, men det blir onekligen lite tråkiga bilder med blixt.

Min systemkamera har inte inbygd blixt, så jag måste dessutom släpa med mig en blixt om jag ska fota i riktigt mörka miljöer, men det är bland annat därför jag har en systemkamera – man kan fota på högre ISO med lägre brus än med en kompaktkamera och sålunda slippa blixten. På sistone har jag fotat sopråttan Milton en hel del inomhus och då är blixt ett måste, även med min systemkamera. ISO 1600 och bländare 2.8 räcker inte för att fånga en skållad råtta 🙂

Högre än 1600 använder jag inte för då blir bilderna väldigt brusiga. Redan på 1600 är bruset märkbart och bruset är faktiskt kamerans Akilleshäl och det enda jag är besviken på. Hade innan en Canon EOS 5D med väldigt goda brusegenskaper (lågt brus) och jag hade förväntat mig att min nuvarande Minolta (Sony) A900 skulle ha åtminstone lika goda brusegenskaper, men så är det inte och i vissa situationer är bruset i klass med en billig kompaktkamera :/

Det blir mycket brus i vissa situationer även med systemkamera
Det blir mycket brus i vissa situationer även med systemkamera.

Sony A900 1/50 sek – f4,5 – ISO 1600 – 50 mm

Bilden ovan föreställer handen på min sambo och fotot är taget inomhus i svagt motljus (dagsljus) mot ett fönster. Av någon anledning ger dylika förhållanden extremt mycket brus på min kamera.

Mindre brus i andra situationer
Mindre brus i andra situationer

Sony A900 1/8 sek – f4,5 – ISO 1600 – 50 mm

Här har jag ställt mig på andra sidan, med fönstret bakom mig. Plötsligt är det betydligt mindre brus. Slutartiden är längre på det här fotot och jag tror det är det som gör skillnaden.

Jag har inte gjort några tester för att jämföra brus vid olika slutartider och faktum är att jag inte reflekterat över det förrän nu när jag skriver det, så det är väl dags att göra ett test…

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.