Obligatoriskt med alkolås

Dricker öl i lastbilen under arbetstid - det kallar jag kvalitétstid :)

Dricker öl i lastbilen under arbetstid - det kallar jag kvalitétstid

Sedan ett par år tillbaks är nästan alla nya lastbilar utrustade med alkolås. Anledningen är att transportköparna ställer högre krav, som bland annat krav på alkolås.

Med tanke på Nollvisionen som vi har i Sverige, så frågar jag mig – varför är det inte lagkrav på alkolås i nya personbilar och varför är det fortfarande lagligt att köra full i Sverige?

Enligt NTF’s undersökning 2009 kan det röra sig om 12.500 fylleresor varje dag. Hur många av dessa är dagen efter fyllor och hur många av dessa dagen efter fylleresor skulle inte kunnat stoppas om det fanns alkolås i bilarna?

Givetvis går det att kringgå alkolås, men det försvårar och jag tror framför allt att det förhindrar många av dagen-efter fyllekörningarna.

Är det integritetskränkande eller varför inför man inte lagkrav på alkolås? Är det för många politiker som skulle tvingas åka kommunalt eller cykla till jobbet?

Jag blåser igång lastbilen femtielva gånger om dagen och det irriterar mig inte ens längre. Mitt alkolås är dessutom defekt, så istället för att blåsa igång bilen var 30 minut, så måste jag blåsa igång den varje gång jag ska starta. Väldigt irriterande i början, men nu går det på rutin och jag irriterar mig inte det minsta.

Handsfree

Samma sak gäller lagkrav på handsfree av något slag. Varför är det inte lag på det? Folk klarar ju inte ens av att köra bil när dom inte pratar i telefon, så hur ska man kunna förvänta sig att dom ska kunna köra bil när dom dessutom har en hand mindre att sköta ratt, växelspak och blinkers?

För kort avstånd till framförvarande, dålig uppsikt i allmänhet, fokus på annat än bilkörning/andra trafikanter och lite fylla innebär ökad risk för tillbud i trafiken. Med tanke på att vi har bilbälteskrav, så kan det väl inte vara så hemskt med lagkrav på handsfree och alkolås?

Alkolås och handsfree är till för att skydda andra människor. Är det inte bättre att värna om dessa människor än idioten som vägrar ha bälte på sig? Att jag riskerar livet på andra människor måste väl ändå väga tyngre än att jag riskerar livet på mig själv?

Är man så korkad att man inte använder bälte och kör ihjäl sig, så har man väl ändå sig själv att skylla? Men att köra ihjäl någon annan för att man satt och pratade i telefon och därmed inte hade möjlighet att kolla döda vinkeln och blinka – det är tydligen helt okej. Att man dessutom var på fyllan är väl bara en förmildrande omständighet…

Alkolås istället för indraget körkort

Nu diskuteras en ny lag som innebär att den som åker dit för rattfylleri ska kunna välja att bli av med kortet under 1 år eller installera alkolås i bilen, under 1 års tid. För grovt rattfylleri ska det vara 2 års indraget körkort eller 2 år med alkolås.

Hjullastarfyllo

Hjullastarfyllo

Ett ganska vettigt lagförlag, men hade det inte varit bättre att förekomma dessa rattfyllerister med krav på alkolås i alla nya bilar? Föraren på bilden ovan hade aldrig fått igång sin hjullastare om det hade suttit ett alkolås i den.

Den nya lagen ska givetvis införas eftersom majoriteten av bilisterna sitter i begagnade bilar, så tills bilparken blivit utbytt mot bilar med alkolås, så gör lagen åtminstone nytta på de som åker dit för rattfylla. Sen ska alkolåset inte vara tidsbestämt utan permanent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.