Ominstallation av Windows

Efter att ha installerat Linux Mint 12 KDE på min bärbara dator och suttit med det i några timmar, bestämde jag mig för att även installera det på en av mina hårddiskar på den stationära datorn.

Eftersom jag installerat både Windows och Linux åtskilliga gånger tidigare, kände jag mig inte det minsta orolig, utan stoppade i USB-minnet i datorn och bootade från denna.

Problem uppstod med en gång. Linux ville inte starta alls. Testade med både 32- och 64-bitars versionen av Linux Mint 12 KDE och både från USB-minnet och från en DVD.

Tillslut gick åtminstone Linux igång, men det var efter en lång tids ”tänkande”, så jag anade oråd och det visade sig att jag hade rätt. När jag installerat Linux på hårddisken och startade om datorn, så fick jag inte upp något val om huruvida jag ville starta Windows eller Linux – endast Linux fanns att välja.

Eftersom jag installerat Linux på en hårddisk som innehöll min tidigare Windows 7-installation, insåg jag snart var problemet låg…

När jag satte i senaste hårddisken och installerade Windows 7, så hade jag kvar den gamla Windows 7-disken i datorn och Windows valde att lägga bootmanagern på den gamla disken – som jag nu hade installerat Linux på…

Satt i ett par timmar och försökte få igång den ”nya” Windows-disken, men tillslut gav jag upp.

Slet ur sladdarna till alla hårddiskarna (5 stycken!) och kopplade endast in Linux-disken. Installerade därefter Windows 7 på denna, startade sedan om datorn med min ”nya” Windows 7-disk.

Allt fanns förstås kvar på disken, så jag kopierade alla väsentliga kataloger till ”Linux”-disken (numera med Windows 7) och stängde av datorn, kopplade ur Linux-disken och startade upp med den nya disken.

Sitter nu och installerar Windows 7 igen, på den nya disken, och när detta är klart, ska jag boota upp på Linux-disken, kopiera tillbaka katalogerna till nya disken och sedan boota upp den igen.

Om allt går som jag tänkt mig, så ska jag därefter vara redo att koppla in de övriga diskarna och sen ska systemet vara återställt.

Återstår att se hur väl den planen fungerar…

Kan nu, ett par timmar senare, konstatera att planen inte fungerade riktigt så bra som jag tänkt mig. Windows 7’s säkerhetsfunktioner sätter käppar i hjulen och tillåter mig inte att kopiera över backupen till den andra disken – Access denied.

Har testat att ändra rättigheter och ägare, men det går inte.

Sitter nu och försöker få igång Linux på burken eftersom Linux skiter fullständigt i filrättigheterna på Windows-diskarna, men det fungera inte så bra det heller – Linux vill inte starta på datorn :/

Har testat med Linux Mint 12 KDE och nu försöker jag med Fedora 16, men resultatet blir det samma – tvärnit med en grå skärm.

Söndag 21:45

Datorn är nu helt återställd utan några förluster, förutom en hel söndag, men det kommer det fler av.

Jag kan tacka Linux för att det hela gick så pass smärtfritt och utan några dataförluster. Lyckades tillslut boota upp Linux Mint 12 på datorn och radera kataloger som Windows vägrade låta mig röra och sen var det bara att kopiera över mina backup kataloger, stänga av datorn, koppla in de andra diskarna och starta upp burken igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.