Shogun (James Clavell)

Shogun (James Clavell)

Shogun (James Clavell)

Har du inte läst James Clavell’s Shogun, så tycker jag absolut att du ska göra det. Det är, enligt mig, en av de bästa böckerna som skrivits. Jag har läst den tre gånger på svenska och en gång på engelska och i veckan började jag läsa den igen, på svenska den här gången.

Vet inte om det behövs någon direkt beskrivning av vad boken handlar om, men skulle du ha missat boken eller filmen, så kommer en snabb beskrivning här nedan, som är ett citat från bokens baksida.

John Blackthorne är en engelsk lots som år 1600 strandar på Japans kust och därmed blir en av de första européerna som sätter sin fot i det isolerade öriket. Han möter en värld som i sin blandning av obegriplig grymhet och yttersta förfining är både frånstötande och fascinerande.

Toranaga är en mäktig feodalherre över en av rikets provinser. Han vill ena det splittrade landet under sitt enväldiga ledarskap, göra sig till Shogun – militärdiktator. För att nå detta mål är han beredd till allt, och Blackthorne blir en viktig bricka i spelet om makten.

Mariko är en högättad japanska som står Toronaga nära. Hennes heta och självuppoffrande kärlek till den barbariska inkräktaren kommer att få ödesdigra konsekvenser.

Blackthorne, Toronaga och Mariko är de tre oförglömliga huvudpersonerna i denna mäktiga och färgstarka roman från en fascinerande tid i ett fascinerande land.

James Clavell har skrivit ett antal böcker med Asien som tema och Shogun är den första i denna ”serie” och den absolut bästa, enligt mig. Den är enormt fängslande och det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl börjat läsa.

Det finns många böcker som man ”måste” läsa och Shogun är definitivt en av dessa. Köp eller låna den och läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.