Skillnad på företag och företag

Moderaterna verkar gå till val med sänkta skatter som ett av ledorden, men inte som ett vallöfte utan som en ”reformambition”, vilket i det här fallet innebär att reformambitionen med sänkta skatter endast kan genomföras om den svenska ekonomin tillåter det.

Skattesänkningen gäller dessutom bara löntagare – inte företag. Inte för att jag tackar nej till ett par hundralappar mer i månaden, men jag inser samtidigt att det inte gör någon större skillnad, varken för mig eller resten av samhället.

Det hade varit bättre med sänkta skatter (arbetsgivaravgiften) för företag vid exempelvis nyanställning av en långtidsarbetslös.

I valet 2006 fick jag intrycket av att Moderaterna prioriterade jobbfrågan, medan Socialdemokraterna ville fortsätta i samma spår som dittills, vilket inte lett till speciellt många nya jobb och denna skillnad gjorde att jag röstade på Moderaterna 2006.

I år verkar det som sagt inte vara så mycket snack om jobben utan det är sänkta skatter och välfärd det pratas om, men det går inte genomföra sänkta skatter eller bättre välfärd om det inte antingen kommer in mer pengar i statskassan eller kostnaderna sänks.

För att någotdera ska kunna inträffa krävs lägre arbetslöshet eftersom arbetslösheten kostar pengar i dubbel bemärkelse – kostnad i form av olika bidrag och förlust av inkomstskatt.

Sen är det stor skillnad på företag och företag och därför måste man beskatta dessa olika. Att sänka arbetsgivaravgiften med 1 procentenhet hjälper inte Nisses Snickeri med 3 anställda ett dugg, men ex. Scania med flera tusen anställda sparar/tjänar åtskilliga slantar.

Men det betyder inte att Scania nyanställer bara för att de får pengar över och för Nisses Snickeri blir det inte tillräckligt många kronor för att anställa ytterligare en person. Således måste man kräva någon form av motåtgärd från företagen för att dessa ska få sänkt skatt, exempelvis slopad arbetsgivaravgift för ett litet företag som anställer en långtidsarbetslös eller ungdom och en eventuell sänkning av arbetsgivaravgiften för större företag.

Jag anser dock att det viktigaste är att göra det lättare för småföretag att nyanställa.

Läs mer på SvD, DN, Expressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.