Sluta röka med nikotinplåster

Sluta röka med hjälp av nikotinplåster

Sluta röka med hjälp av nikotinplåster

Att sluta röka är ett av de vanligaste nyårslöftena och med tanke på att det är nyårsafton 2014, i skrivande stund, så tänkte jag själv avge ett dylikt löfte. Mitt nyårslöfte blir att sluta med nikotinplåster, som hjälpte mig att sluta röka – för tio år sedan!

Jag har använt nikotinplåster i över tio år, men nu har jag bestämt mig för att försöka sluta även med dem.

Att sluta röka med hjälp av olika nikotinersättningsprodukter tror jag är det lättaste sättet att sluta röka och det var så jag själv lyckades. Jag testade först med tuggummi, men det fungerade inte alls. De smakade hemskt och jag kände ingen som helst skillnad i röksuget, vare sig det fysiska nikotinsuget eller den mentala delen med att ta en cigg. Tuggummiförpackningen åkte i soporna inom ett par timmar, men nästa gång jag bestämde mig för att sluta röka, så valde jag nikotinplåster.

Den största fördelen med nikotinplåster är att du sätter på dig ett plåster på morgonen och sedan sköter det sig självt. Så länge du har plåstret på dig, så får kroppen nikotin och det fysiska nikotinsuget upphör helt.

Jag hade ett fruktansvärt röksug på morgonen och min morgonrutin gick ut på att slänga in en kopp kaffe i mikron (kallt kaffe eller vatten till snabbkaffe), gå på toa och när kaffet var klart, så ut och tända första cigaretten. Under de närmsta två timmarna rökte jag ungefär sex cigaretter och under resten av dagen försvann resten av paketet och ibland några till, beroende på omständigheter.

Det var därför jag blev så förvånad första morgonen som jag började med nikotinplåster. Det var det första jag satte på mig, direkt efter att jag stigit upp. Direkt på med plåstret, kaffet in i mikron och sedan på toa. När jag, lite lätt irriterad och nervös, satte mig vid köksbordet med kaffet, så kände jag hur nikotinplåstret började verka – ordentligt. Jag fick en rejäl nikotinkick och trots att jag hade ett rejält mentalt röksög, så kunde jag redan erkänna att jag inte hade något direkt fysiskt röksug.

När jag strax därefter var på väg ut till bilen, för att åka till jobbet, så var jag på väg att ta upp ciggpaketet – som jag hade med mig – så fort jag klev utanför ytterdörren, men påminde mig själv att jag slutat röka. Samma sak hände under resten av dagen, vid alla tillfällena då jag var van att tända en cigg, men jag hade inget fysiskt röksug utan det var enbart gamla rutiner som spökade.

Nikotinplåstren är tänkta att användas 24 timmar om dygnet, men då jag aldrig någonsin vaknat mitt i natten och varit röksugen, så valde jag att ta av mig plåstret redan på kvällen och det fungerade bra.

Ungefär tre dagar senare hade de invanda rökrutinerna minskat kraftigt och jag tänkte allt mer sällan på att röka. Jag insåg att jag skulle lyckas sluta röka, så jag kastade alla ciggpaketen jag hade kvar och faktum är att jag inte rökt sedan dess. Det är lite mer än tio år sedan nu, men jag har ännu inte slutat med nikotinplåstren, så jag har aldrig blivit kvitt nikotinberoendet.

Tanken med nikotinplåstren är att du ska använda dem i c:a sex veckor. De finns i olika styrkor och storrökare (ett paket om dagen eller mer), bör börja med de starkaste. Efter c:a sex veckor ska du börja trappa ner och gå över till den medelstarka versionen och efter ytterligare sex veckor ska du gå över till den svagaste versionen. När ytterligare sex veckor gått, så ska du kunna sluta helt.

Välj styrka genom att klippa till plåstren själv och spara pengar

Välj styrka genom att klippa till plåstren själv och spara pengar

Jag var så korkad, så jag använda de starkaste plåstren i ungefär sju år, innan jag köpte de medelstarka och de var då jag insåg att jag blev lurad av tillverkarna. De medelstarka plåstren är bara en fysiskt mindre variant av de starkaste och de svagaste plåstren är ännu mindre plåster, så de enda tillverkarna gör är att de skär plåstren i olika storlekar, beroende på vilken styrka de ska motsvara.

Mitt tips är att du börjar med de starkaste, men när det är dags att trappa ner, fortsätt köpa den starkaste versionen och klipp plåstret på hälften. När det är dags för den svagaste versionen, klipp plåstret i fyra delar.

Det är den sista varianten jag kört med de senaste tre åren och enda nackdelen med den är att det nu kostar så lite att inte ens det är en motivationsfaktor för att sluta. Men jag har istället tröttnat på att behöva använda plåstren och förhoppningsvis är det en tillräckligt stor motivationsfaktor för att jag ska kunna sluta.

Funderar du på att sluta röka, så är min rekommendation nikotinplåster. Även om du skulle välja att vara lika korkad som jag och ersätta cigaretterna med plåster, så är det ändå ett bättre alternativ än att fortsätta röka.

Kanske även ska nämna att nikotinplåster fungerar lika bra för snusare, så har du bestämt dig för att sluta snusa – börja med nikotinplåster istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.