Spendera pengarna i Sverige istället för utomlands

Lillen har skrivit på sin blogg att man borde stanna hemma, istället för att lägga skatteåterbäringen på resor utomlands.

Han har givetvis helt rätt. Åtminstone om man väljer att se det ur svensk ekonomisk synvinkel.

Genom att stanna hemma, så behåller man pengarna i Sverige. Genom att konsumera produkter och tjänster, skapas arbetstillfällen. Ju fler som kommer i arbete, desto färre kvar i arbetslöshet och detta är dubbel vinst för Sverige. Dels tillkommer nya skattepengar från de nyanställda, samtidigt som kostnaderna för arbetslösheten minskar.

Jag har inga siffror på det, men jag tror vi konsumerar mer och mer för varje år som går – dock med allt mer med lånade pengar. Det är förvisso bra att vi konsumerar – av ovanstående anledningar – men risken finns att vi drabbas av en ny kris när räntorna stiger och folk helt plötsligt inte har råd att betala sina lån.

Jag misstänker att det är det vi har styrräntan till – att förhindra överhettning av marknaden och det här är ännu ett ämne jag skulle vilja lära mig mer om.

Själv valde jag, precis som 2% av de andra 2,8 miljoner svenskarna som fick tillbaka på skatten, att lägga pengarna på skulder – jag betalade av min KIA Picanto.

Läs mer på DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.