Ta en paus från Facebook

Ta en paus från Facebook om du är beroende

Ta en paus från Facebook om du är beroende

Nu är jag inne på andra semesterveckan från Facebook och jag kan konstatera att det känns riktigt befriande.

Vidare kan jag konstatera att jag varit – och är säkert fortfarande – ganska beroende av Facebook, då jag tidigare besökt sidan flera gånger varje dag, främst via mobilen.

Att Facebook är beroendeframkallande har många konstaterat och det är egentligen inte så konstigt. Vi människor har ett ganska stort behov av nyheter och det gäller nog ännu mer när de handlar om våra nära och kära, vänner och bekanta, och det är ju exakt det vi matas med på Facebook, även om det till största del är helt triviala ”nyheter”.

Några av mina mest aktiva ”vänner” på Facebook har rutin på att tala om för alla sina vänner att det är morgon och därmed dags för dagens första kopp kaffe, att det snart är dags att gå till jobbet och annat vardagligt som de flesta av oss också gör. Det är, för min del, allt annat än intressant att läsa och jag scrollar per automatik förbi dessa personers inlägg.

Flera andra frekventa uppdaterare skriver andra liknande, intetsägande uppdateringar med noll nyhetsvärde och när jag scrollat mig förbi alla nya inlägg, så kan jag oftast konstatera att det inte fanns en enda uppdatering av intresse och ett mått av irritation infinner sig istället.

Men trots irritation och frustration, så har jag fortsatt kolla av nyhetsflödet från mina vänner, flera gånger om dagen – fram tills för snart två veckor sedan.

Helt plötsligt hade jag fullt upp med annat och hade helt enkelt inte tid för Facebook och dagarna tickade på. Efter några dagar kom jag på att jag inte varit inne på Facebook och det var då jag bestämde mig aktivt för att ta en paus därifrån – åtminstone för resten av veckan.

Första veckan avklarades utan problem, men då hade jag som sagt fullt upp med annat, så det var inga problem.

Nu är jag inne på andra veckan och jag har inte haft något ordentligt att sätta tänderna i, så Facebook-begäret har gjort sig till känna, men jag har ignorerat det och ska göra det resten av den här veckan också.

Vad som händer när jag börjar jobba nästa vecka, återstår att se och jag misstänker att jag kommer falla för frestelsen då det blir väntetider och liknande. Facebook är trots allt ett ganska ”bra” tidsfördriv, men jag ska verkligen försöka komma på bättre saker att göra. Pilla navelludd kanske…

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.