Töm bilen själv – låt inte tjuven göra det

Det tar inte många sekunder att slå in ett fönster

Det tar inte många sekunder att slå in ett fönster

Sedan den 15 maj i år har det anmälts 366 stölder ur bilar, enbart i Hallands län. Det innebär ett snitt på fem anmälda bilinbrott per dag.

Stölderna sker oftast på obevakade parkeringar som exempelvis kyrkogårdar, strövområden, golfbanor, naturreservat, men även ur bilar som stått parkerade vid badplatser.

– Tjuvarna har specialiserat sig på platser där människor bara ska göra ett snabbt ärende och därför lämnar väskan med värdesaker kvar i bilen, säger kommissarie Ingmar Nilja, som ansvarar för Hallandspolisens brottsförebyggande arbete.

Det tjuvarna framför allt är ute efter är mobiltelefoner, plånböcker, kameror och bärbara datorer och det är väl oftast någon av dessa vi lämnar i bilen när vi ska uträtta ett snabbt ärende och den korta stunden är mer än tillräcklig för att tjuven ska hinna slå till.

Att slå in rutan och plocka åt sig en kamera ur baksätet tar inte många sekunder och lämnar sällan några tekniska spår som polisen kan följa upp.

Det mest effektiva sättet att minska antalet stölder ur bilar och förebygga brott är att ta med sig alla värdesaker ur bilen, eller åtminstone placera dem så de inte syns utifrån.

Polisens tips för att undvika bilinbrott

  • Töm bilen själv och låt inte tjuven göra det.
  • Tänk på att stölder ur bilar ofta sker på obevakade p-platser vid kyrkogårdar, naturområden, golfbanor och badplatser.
  • Det bästa är att ta med alla värdesaker från bilen när man lämnar den, även om det bara handlar om en så kort stund som 10-15 minuter. Ett bilinbrott tar inte mer än 20 sekunder.
  • Om det inte är möjligt att ta med alla värdesaker ska man lägga stöldbegärliga föremål i ett täckt bagageutrymme eller på ett annat ställe som inte syns utifrån.
  • Tjuvarna är främst ute efter mobiltelefoner, plånböcker, kameror och datorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.