HTC Desire Z

HTC Desire Z

HTC Desire Z

Som jag skrev i mitt förra inlägg, så har jag skaffat mig en smart telefon av modellen HTC Desire Z och efter en veckas användande, tänkte jag skriva några rader om vad jag tycker om telefonen.

Jag hade från början tittat på HTC Desire och väl på MediaMarkt, så bestämde jag mig tillslut och tog en kartong, men när jag frågade säljaren om en billaddare till telefonen, så fick jag veta att just HTC Desire var slut och det fanns någon märkning på kartongen som visade detta.

Däremot visade försäljaren mig HTC Desire Z och det var då jag upptäckte att den modellen har ett utfällbart tangentbord och det fick mig att slå till. Hade annars tänkt åka till NetOnNet och köpa HTC Desire, men nu slog jag istället till på Z-modellen och fick den för samma pris som på NetOnNet (jag kollade upp priset genom att gå in på deras hemsida med hjälp av MediaMarkts visningsexemplar av telefonen, som var uppkopplad mot nätet 🙂

HTC Desire Z har, precis som den vanliga Desire, en 3,7″ stor skärm och jag tycker den har bra skärpa och klara, fina färger. Givetvis kunde skärmen varit större, men så är det alltid.

Tangentbordet är litet och ska inte jämföras med ett vanligt tangentbord som man har till datorn, men ska man skriva lite längre texter, så fungerar det bättre än att skriva på skärmen, åtminstone för mig som är aningen darrig och klumpig med fingrarna när det handlar om att träffa rätt på det lilla skärmtangentbordet.

Telefonen har begåvats med den nya standardkontakten Micro USB, vilket är trevligt eftersom det kommer innebära färre sladdar i framtiden. Än så länge är detta min första manick med Micro USB, men förhoppningsvis kommer framtida manickar ha samma kontakt och då har jag redan en laddare, både för hemmabruk och för bilen.

Batteritiden verkar helt okej. Har inte gjort några riktiga tester, men det verkar hålla i fyra, fem timmar om man surfar över Wi-Fi.

Batteriet ska klara samtalstider om hela 9 timmar och 50 minuter, men det är jag synnerligen skeptisk till. Skulle gissa på max hälften, men eftersom jag inte gjort något egentligt test, så ska jag egentligen inte uttala mig om detta. Passningstiden uppges vara 430 timmar, alltså nästan 18 dygn och det stämmer kanske om man låter telefonen ligga utan några bakgrundsapplikationer som uppdaterar sig mot nätet med jämna mellanrum, men de flesta av oss använder telefonen ganska flitigt och därför är denna siffra ganska ointressant.

Telefonens gränssnitt är enkelt att förstå sig på och jag har faktiskt inte saknat någon manual, som heller inte medföljer telefonen. Däremot finns det en manual på nätet, om man skulle behöva det.

Det går ganska bra att surfa på vanliga hemsidor, som inte är anpassade för telefoner, men det blir mycket zoomande och scrollande, så jag försöker hitta mobilanpassade sidor och har börjat nyttja RSS-flöden mer. Det svåraste, för mig, är att träffa rätt när jag ska välja en länk i en meny eller liknande och texten eller rutorna är små. Det kan lätt bli frustrerande.

Jag var lite orolig för att förlora kontaktuppgifter från min gamla telefon, men det var inga problem alls. Samtliga kontakter från SIM-kortet fördes över enkelt och smidigt när jag satt i kortet och startat upp telefonen för första gången. Sen får man förstås gå igenom och redigera en del, men i det stora hela fungerade det väldigt smidigt.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Jag är egentligen totalt ointresserad av kameran i telefonen eftersom jag har en systemkamera, men jag var ändå tvungen att testa den och jag tycker resultatet blir klart godkänt. Bilden ovan är tagen i svagt motljus och borde således inte användas för att visa kamerans egenskaper, men jag har faktiskt inga andra bilder för stunden…

Kamera: Sony A900

Kamera: Sony A900

Fotot ovan är taget med min systemkamera några sekunder innan jag tog kort med telefonen och det är således samma ljusförhållanden. Ska kanske nämna att perspektivet är olika, så jämförelsen är inte rättvis på något sätt, men jag tycker den visar att telefonens kamera trots allt klarar situationer som inte här helt idealiska.

Filmfunktionen har jag också testat, men jag har inte fört över något till datorn, men på telefonen ser det väldigt bra ut.

I det stora hela är jag väldigt nöjd med min HTC Desire Z, efter en veckans användande, men ska jag nämna något negativt, så är det själva telefonfunktionen. Det är omständligare att ringa och SMS:a än med en ”dum” telefon, speciellt om man sitter och kör, vilket jag i regel gör när jag pratar i telefonen, via bluetooth.

Problemet är att man inte känner knapparna på skärmtangentbordet utan måste titta var man klickar, vilket givetvis inte är så lyckat när man sitter och kör. Ska jag skicka SMS, så använder jag helst det utfällbara tangentbordet, där jag lättare hittar rätt tangent utan att ta bort blicken från vägen. Problemet med det utfällbara tangentbordet är att man måste använda två händer, men sånt är livet – inget är perfekt.

Vill du läsa en väldigt detaljerad och utförlig recension av HTC Desire Z, så rekommenderar jag Swedroid’s recension.

Uppdatering 2011-08-27

I och med Android 2.3 verkar ÅÄÖ-buggen vara fixad, åtminstone på min telefon. Buggen innebär att telefonen skriver versala Å, Ä och Ö när den egentligen ska skriva gemena bokstäver. Skulle du fortfarande lida av denna bugg, testa att trycka i textfältet du ska skriva i, innan du börjar skriva. Det fungerade på min telefon.

Jag har nu lyckats roota min telefon och lagt in en ny ROM. Att roota en HTC Desire Z är inte helt enkelt, men följer man instruktionerna och kan lista ut några saker själv, så går det bra. Guiden jag följde finns på Swedroid.

Testade ett par olika ROM’ar, men fick inte Market att fungera. Läste senare att man är tvungen att installera något manuellt, men vid det laget hade jag lagt in en HTC Sense baserad ROM som jag kör på just nu – Virtuous Unity 1.31.0.

Det var inga större problem att vare sig roota eller installera en ny ROM. Det enda som ”sket” sig var att alla mina kontakter på SIM-kortet försvann.

Uppdatering 2011-08-28

Nu har jag åter bytt ROM och kör CyanogenMod 7. Har även en fungerande Market efter att ha läst shadowofzeus guide. Inga svårigheter eller krångel alls.

Uppdatering 2012-04.23

Det sista halvåret eller mer har jag använt MexDroidMod, som jag upplever som en både stabil och batterieffektiv ROM/Mod.

2 kommentarer

  • Finns det Å Ä Ö på tangentbordet på desire Z?

  • Hej Linda.

    Svar ja.

    Det finns å, ä och ö på tangentbordet, men tangenterna sitter inte där vi är vana att de ska sitta utan till höger om ”m” i ordningen ”ä”, ”ö” och sist ”å” längst till höger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.