Dags att köpa ny digital systemkamera

Sony NEX-5R är en kompakt systemkamera

Sony NEX-5R är en kompakt systemkamera

Sedan ett par månader tillbaka har jag börjat fundera mer och mer på att byta ut min stora klumpiga systemkamera mot en liten kompakt systemkamera.

Idag har jag en Sony A900 och det är en väldigt bra kamera som levererar väldigt fina bilder, men eftersom den är så stor och klumpig, så ligger den oftast kvar hemma och då spelar det ingen roll att den tar bra bilder.

Det jag tillslut har fått in i skallen är precis det jag sagt till vänner och bekanta när de ska välja kamera – det är bättre med en mindre kamera som tar lite sämre bilder än en stor kamera som tar väldigt bra bilder men som alltid ligger kvar hemma och därför inte tar några bilder alls.

Det är med andra ord bättre att ta några bilder som kanske är lite sämre än inga bilder alls.

Nu har det dessutom kommit både väldigt kompakta och effektiva systemkameror och det är förstås en sådan jag är ute efter.

Problemet är att jag inte tjänar några pengar på min fotografering, så det är ganska mycket pengar som ska upp enbart för ren nöjesfotografering och eftersom jag redan har en väldigt dyr kamera, så är det svårt att motivera ytterligare ett kameraköp. Sen blir det inte lättare av att kamerorna jag är intresserade av faktiskt levererar något sämre bilder än den jag redan har…

För att komma runt detta lilla problem, så har jag bestämt mig för att sälja min befintliga kamera. Det svider rejält, med tanke på att jag betalade nästan 30.000 för den för några år sedan och idag betingar den ett värde på långt under 10.000 kr.

Men, ska jag köpa en ny kamera, så måste jag sälja min befintliga, eller spara ihop pengarna och det har jag inte riktigt tålamod till.

Kamerorna jag står och väger mellan är Sony NEX-5R, Sony NEX-6 och Sony NEX-7.

Jag bad om åsikter gällande dessa tre kameror på Google+ för ett par dagar sedan och efter att ha läst och begrundat alla svaren, så har jag nog bestämt mig för en Sony NEX-5R.

Att jag valt mellan just dessa kameror från Sony beror till första hand på att jag redan har en kamera från Sony och jag är en ganska märkestrogen person.

Egentligen är jag inte en trogen Sonykund utan det är egentligen Minolta som jag håller fast vid, men Sony köpte Minoltas kameradivision för några år sedan och då mer eller mindre tvingades jag följa med.

Ett av kraven jag har på kameran är att den ska ha WiFi-stöd. Inte för att jag tror att jag kommer använda mig av denna funktion så fruktansvärt ofta, men när jag väl ”behöver” den, så vill jag ha den.

Tack vare WiFi-stödet kan man skicka bilder direkt till en smartphone (som har rätt app installerad) och därifrån kan man skicka bilden till Facebook, Google+ eller vart man nu vill skicka bilden.

Samtliga tre kamerorna har stöd för WiFi, men idag fick jag reda på att NEX-7:an endast har stöd för WiFi om man köper ett speciellt minneskort, ett så kallat Eye-Fi.

Utöver WiFi-stöd, så har jag ganska höga krav på bildkvalitén eftersom jag tillhör den gruppen av personer som gärna zoomar in och tittar på bilderna i full storlek, även om jag blivit bättre på att låta bli detta onödiga beteende.

Bilderna jag tar hamnar ändå bara på bloggen och då i ganska litet format, så de eventuella defekter bilderna uppvisar i full storlek syns aldrig i publicerat format.

Det är främst tack vare bloggandet som jag slutat upp att stirra på bilderna i full storlek och granska skärpa och liknande och det är därför jag nu känner mig bekväm vid tanken på att byta till en kamera som ger något sämre kvalité än jag är van vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.