Bedrägeriförsök på Facebook med kopierade profiler

Kopierade profiler på Facebook

Kopierade profiler på Facebook

Blev i veckan uppmärksammad på att det finns två ”identiska” profiler på Facebook som bägge utger sig för att vara jag. När jag kontrollerade det hela, så kunde jag konstatera att någon skapat en profil med mina, för tillfället aktuella, offentliga uppgifter, såsom skola, yrke, ort samt profil- och bakgrundsbild.

Eftersom jag inte bytt vare sig profil- eller bakgrundsbild sedan den fejkade profilen skapades, så ser de två profilerna identiska ut.

Jag misstänker att det handlar om ett bedrägeriförsök där bedragaren skapar en kopia av din profil och därefter skickar vänförfrågningar till dina vänner. Tanken är förstås att dina vänner ska tro att det är du och acceptera. Därefter försöker personen lura dig på något sätt och chansen är förstås större att du exempelvis ska klicka på en länk som en ”vän” skickat, eller vad det nu handlar om.

Anmäl falska profiler till Facebook

Anmäl falska profiler till Facebook

För att anmäla en fejkad profil, gå in på den fejkade profilsidan och klicka därefter på symbolen till höger om ”Meddelande” och därefter ”Anmäl/Blockera…”.

Markera "Skicka anmälan"

Markera ”Skicka anmälan”

Markera ”Skicka anmälan” och ”Anmäl XXX” i fönstret som dyker upp och klicka på ”Bekräfta”.

Ange vems profil som kopierats

Ange vems profil som kopierats

Markera därefter ”Den här personen använder min eller en väns identitet” och ”Utger sig för att vara en person jag känner”, eller ”Utger sig för att vara jag” om det gäller din egna profil.

Om du väljer att anmäla en profil som utger sig för att vara en person som du känner, så ska du även skriva i vilken person/profil det gäller.

Tipsa din vän om att hans eller hennes profil är utsatt för bedrägeriförsök

Tipsa din vän om att hans eller hennes profil är utsatt för bedrägeriförsök

I nästa steg kan du skicka meddelande till din vän om att det finns kopior av hans eller hennes profil och att h*n ska anmäla detta själv till Facebook.

Din vän får därefter ett meddelande om anmälan och då kan han eller hon välja att anmäla den falska profilen.

Jag var lite snabb med detta från frugans dator, så jag missade att ta screenshots på detta förvarande och den falska profilen togs bort bara några sekunder efter att jag skickat anmälan från mitt egna konto.

Den falska profilen är borttagen

Den falska profilen är borttagen

I skrivande stund dyker fortfarande fejkprofilen upp i söklistan när man söker på mitt namn, men när man försöker gå in på den fejkade profilen så möts man av ovanstående meddelande.

När jag fick höra talas om det här, så bad jag några vänner att skicka vänförfrågan till profilen för att se om det var mitt egna konto, men jag fick aldrig någon vänförfrågan och ingen av de skickade förfrågningarna blev besvarad/accepterad, så med största sannolikhet var det en fejkprofil som fallit i glömska.

Det troligaste är att någon skrivit ett program som automatiskt kopierar uppgifter och bilder från profiler och sedan automatiskt skapar nya profiler med dessa uppgifter, eller åtminstone underlättar skapandet av falska profiler. Att skapa kopierade profiler går nog ganska snabbt, men det tar nog längre tid att uppdatera profilerna.

Min falska profil hade tre vänner och samtliga såg utländska ut, så med stor sannolikhet är skaparen av profilen också utländsk.

Jag har inte fått något meddelande från någon av mina vänner om att de skulle mottagit vare sig vänförfrågan eller konstiga meddelande från mig, så jag tror inte fejkprofilen någonsin använts, åtminstone inte mot mina vänner.

Sök gärna på dig själv på Facebook för att se om din profil kopierats och sprid detta till dina vänner på Facebook och andra sociala nätverk.

Tänk även på att Facebook inte är det enda sociala nätverket där kopiering av profiler förekommer, så titta även över dina andra sociala konton.

En kommentar

  • Hasingio

    Exakt detta har hänt en person jag känner flera gånger. Varför inträffar det? Är det slumpartat eller beror det på att man loggat in på ”fel” dator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.