Bedrägeriförsöken från ”Microsoft” fortsätter

För ungefär tre år sedan började det ringa engelsktalande personer, ofta med indisk brytning, till personer runt om i landet och även vår telefon ringdes upp var och varannan dag under ett par veckor.

Vad det handlade om var ett rent och skärt bedrägeriförsök som gick ut på att försöka lura dig att tro att du drabbats av virus eller annat problem och sedan uppmana dig att ladda ner något säkerhetsprogram, som sedan kostade allt från ett par hundralappar till flera tusen.

Det gemensamma för dessa bedrägeriförsök var att personen som ringde upp talade mer eller mindre bra engelska och ofta med indisk brytning. Personen uppgav sig jobba för Microsoft, Microsoft Technical Department, Windows Computer Center eller någon annan partner till Microsoft.

Förutom att påstå att din dator blivit infekterad av virus kunde personen säga att de ser att du har en PC med Windows och att den verkar långsam eller krascha ofta.

Eftersom de flesta har en PC med Windows och dessutom upplever den som långsam, eller långsammare än tidigare, och kanske även har kraschat några gånger, så stämmer ju det personen säger och samtalet kan därför uppfattas som legitimt.

Att polisens nationella bedrägericenter fått in ett 30-tal anmälningar de senaste dagarna, enbart från Stockholmsregionen, tyder på att bedrägeriförsöken fortsatt under åren och de har även en tendens att öka under sommaren, då många företag har sommarvikarier som kanske inte har lika bra kunskap som ordinarie personal.

Dessutom är nog mörkertalet väldigt stort eftersom många som gått på bedrägeriet antagligen inte ens vet om det, eller så skäms man för att man låtit sig bli lurad och väljer att tiga.

Är du datorintresserad och läser IT-nyheter, så har du antagligen redan hört talas om de här bedrägeriförsöken och även om du skulle missat det, så skulle du inte gå på lurendrejeriet, men för ”normalanvändaren”, så kan det vara svårare att värja sig för dylika bedrägeriförsök, så det är viktigt att sprida informationen om dessa bedrägeriförsök och uppmana vänner och bekanta att bara lägg på luren om de får ett liknande samtal, men risken är stor att de fortsätter att ringa.

Ett effektivare sätt att slippa samtalen är att säga att du inte har någon dator, att du har en Mac eller att du kör Linux, eller enbart prata svenska. Då lägger de på luren direkt och många gånger verkar de stryka ens telefonnummer från listan. Att hota med polisanmälan fungerar också och även om du säger det på svenska så förstår de ordet ”polis”.

Skulle du blivit lurad, så är det bästa att spärra kortet du betalat med och avinstallera programmen du lurats installera. I flera fall har det handlat om legitima program för att fjärrstyra din dator (exempelvis programmet TeamViewer) och dessa går bra att avinstallera precis som vanliga program. Handlar det om mer suspekta program, så kan dessa vara värre att bli av med då de inte återfinns i listan för program som installerats, men har du tur, så kan ett bra antispywareprogram hitta och ta bort det. Det finns flera gratisprogram att välja mellan och här är några:

Sen ska du polisanmäla även fast du inte lär få tillbaka några pengar, men ju fler som anmäler, desto större chans att polisen lägger ner mer resurser på att försöka stoppa dylika bedrägeriförsök och framför allt ökar chansen att fler nyhetsmedier tar upp problemet.

Det är framför allt det sistnämnda som gör nytta eftersom kunskap/information om bedrägeriförsöken är det effektivaste försvaret, så ju fler som läser om det, desto färre riskerar att bli lurade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.