Chrome 24 vs Firefox 18 vs Opera 12

Chrome 24 vs Firefox 18 vs Opera 12

Chrome 24 vs Firefox 18 vs Opera 12

För att få igång hjärnan på lördagsmorgonen, så satte jag mig och gjorde en snabb jämförelse av minnesförbrukningen mellan de tre webbläsarna Google Chrome 24, Firefox 18 och Opera 12.

För att vara helt korrekt, så handlar det om Chrome 24.0.1312.52 m, Firefox 18.01 och Opera 12.12.

Jag började med att starta upp de tre webbläsarna med endast en flik innehållande den här bloggens förstasida och resultatet blev följande:

Chrome 24: 292 Mb
Firefox 18: 330 Mb
Opera 12: 263 Mb

Blev lite överraskad av resultatet då jag hade förväntat mig att Chrome skulle käka mest minne, men det visade sig att Firefox var hungrigast.

Öppnade sedan 5 flikar med samma innehåll i varje läsare och väntade en minut innan jag läste av minnesförbrukningen. Anledningen till varför jag väntade var för att jag ville att samtliga läsare skulle hinna avsluta eventuella processer och att detta förhoppningsvis skulle ge ett mer rättvist resultat.

Chrome 24: 481 Mb
Firefox 18: 472 Mb
Opera 12: 437 Mb

Det visade sig att alla tre är ungefär lika minnestörstiga.

Förr var det större skillnad på minnesförbrukningen mellan läsarna, men idag är det alltså inte någon dramatisk skillnad. Det brukade även vara större skillnad i hastighet vad gäller nerladdning, rendering och scrollning av sidor, men inte heller där märker jag någon större skillnad och det varierar från gång till gång, så det har nog mer med servern på andra sidan att göra än med läsaren.

Den enda konkret märkbara skillnaden mellan de tre läsarna är faktiskt när jag skriver, exempelvis det här inlägget. Där märks en klar fördröjning i Firefox, som inte existerar i  vare sig Chrome eller Opera och det var denna fördröjning som gjorde att jag gick över till Opera för drygt en vecka sedan.’

Avslutningsvis kanske jag ska nämna att jag kör 64-bitars versionen av Windows 7 Ultimate.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.