Firefox 17 vs Chrome 23

Som jag skrev igår, så har jag valt att gå över från Chrome till Firefox för en tid framöver och i skrivande stund sitter i Firefox och skriver.

Firefox version 17.0 hade en bugg som gav suddiga typsnitt på många sidor och det var synnerligen irriterande. Jag Googlade på problemet och det visade sig vara en bugg som fixades i 17.0.1 som jag sitter med nu och mycket riktigt – buggen är fixad.

Jag har installerat olika versioner av Firefox under de senaste två åren och problemet med suddiga typsnitt har varit med redan tidigare, så det är ju lite märkligt att det är ett återkommande bekymmer. Om jag förstått saken rätt, så grundar sig problemet i hårdvaruaccelerationen och man har kunnat kringgå problemet genom att stänga av den, men då har man å andra sidan stängt av en väldigt bra funktion. Nu är dock buggen fixad, så det finns ingen anledning att stänga av hårdvaruaccelerationen.

Bägge läsarna verkar rendera sidorna väldigt lika, men scrollningen är avsevärt mjukare i Firefox, så den känns snabbare.

Däremot går det segare att skriva i Firefox. Lite grann som på den ”gamla goda tiden” när man satt och skrev på en elektrisk skrivmaskin som inte riktigt hängde med om man skrev snabbt. Fördröjningen är knappt mätbar vid skrivning, men när jag raderar bakåt, så segar det ihop sig ganska rejält.

På min stationära dator är denna fördröjning betydligt mindre än på min bärbara dator, som jag köpte 2006. Imponerande att den fortfarande fungerar…

Vad gäller minnesförbrukningen, så är det ingen jätteskillnad. Jag öppnade 5 flikar med samma sidor i bägge programmen och jämförde minnesförbrukningen för bägge programmen. Firefox käkade upp något mindre minne, trots att jag i Firefox har Facebooks chattklient igång konstant på högersidan, en funktion som i dagsläget inte finns för Chrome.

I Firefox körs alla flikar i samma tråd/process medan Chrome kör varje flik i en separat tråd, så ska du mäta minnesförbrukningen för Chrome måste du addera samtliga processers minnesförbrukning.

Jag har inte gjort några avancerade tester för att jämföra prestanda eller funktionalitet mellan de två programmen utan enbart använt programmen som vanligt och då är det inga större skillnader.

Firefox scrollar snabbare, men har en fördröjning när jag skriver.

Har valt att fortsätta med Firefox ytterligare ett tag och anledningen är tillägget för Facebook som i dagsläget inte finns för Chrome. Det finns liknande tillägg även för Chrome, men inget som fungerar lika smidigt som i Firefox.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.