Spärra ditt personnummer

Spärra ditt personnummer med tjänsten e-Spärr från UC

Spärra ditt personnummer med tjänsten e-Spärr från UC

Antalet bedrägerier på Internet med hjälp av falska identiteter ökar för varje år och ett sätt att skydda dig mot dessa former av bedrägerier är genom att spärra ditt personnummer.

e-Spärr är en tjänst från UC där du kan spärra ditt personnummer. Det är gratis för privatpersoner.

E-spärr fungerar genom att anslutna e-handelsföretag gör en slagning mot e-Spärrs databas när någon försöker handla med ditt personnummer. Är ditt personnummer spärrat, så nekas köpet. Är det du själv som försöker handla, så loggar du in på e-Spärr och häver spärren och genomför köpet.

Comviq och Zalando är två företag som förekommer i polisanmälningar där falska identiteter använts, enligt Expressen, men varken Comviq eller Zalando är i skrivande stund anslutna till tjänsten e-Spärr. Att ansluta sig till tjänsten är som sagt gratis för privatpersoner, men företag får betala en månadsavgift, som är baserad på omsättningen, för att vara med i systemet.

För att kunna spärra ditt personnummer måste du registrera dig hos e-Spärr och det gör du antingen med hjälp av E-legitimation eller så skickas ett brev med uppgifter till din folkbokföringsadress. Använder du E-legitimation, så aktiveras kontot direkt och du kan administrera dina olika spärrar.

Förutom bedrägerier med hjälp av falska identiteter, så ökar även antalet kapade identiteter och ett sätt att skydda dig mot det är genom att skaffa dig en låsbar brevlåda. Att kapa en identitet är relativt enkelt, men du försvårar det hela avsevärt om du har en låsbar brevlåda.

Läs mer om e-Spärr hos UC.

Registrera och spärra ditt personnummer hos e-Spärr.

En kommentar

  • sven olof svensson

    Min frus personmummer blev tagit anmält till polis. Men utredning nedlagd. Inga varor levererade ännu. Kan skicka kopia av polisutredning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.