Windows 7 eller Windows 8 och Metro

Jag har använt en testversion av Windows 8 på min bärbara dator i ett par månader och igår, den 15 januari, upphörde testperioden vilket innebär att datorn kommer börja startas om varannan timme.

Detta störningsmoment kan man lätt bli av med genom att uppgradera till den fullständiga versionen och fram till slutet av januari 2013 kan man göra det för c:a 279 riksdaler, så för min del var det inget att tveka om.

På min stationära dator fortsätter jag med Windows 7 tills vidare. Att jag inte kör Windows 7 på den bärbara beror på att den har 6 eller 7 år på nacken, så det är inte den snabbaste burken och 7:an kräver mer datorprestanda än 8:an. Att Windows 8 inte kräver lika mycket dator beror till stor del på att man skalat ner det grafiska gränssnittet rejält.

I Windows 8 använder jag så gott som uteslutande det klassiska skrivbordet och skyr Metro, eller vad nu Microsoft bestämt sig för att kalla sitt Duploliknande leksaksgränssnitt för, som pesten.

Jag kan för mitt liv inte förstå poängen med Metro på en dator med ens någorlunda vettig skärm. Det är det fulaste och mest korkade gränssnitt jag sett sedan DOS-tiden och det borde ju säga en del om vad jag tycker om skiten.

På telefoner och surfplattor kanske det funkar bra, men det ser fortfarande ut som skit.

En av anledningarna till varför skiten finns med är för att man ska kunna köra sina appar även på datorn och det finns ju onekligen en poäng med det. Genom att kunna köra en och samma app både på datorn, telefonen och på sin surfplatta, så räcker det för utvecklarna att tillverka en app – inte ett för varje enskild plattform.

Kör apparna i vanliga fönster istället

Kör apparna i vanliga fönster istället

Men på en vanlig dator – varför kan man inte bara köra apparna i vanliga fönster? De skulle då fungera precis som vilka andra Windowsprogram som helst och jag skulle faktisk överväga att skaffa Windows 8 även till min stationära dator.

Även om apparna i sig är både fulare och har sämre gränssnitt än traditionella Windowsprogram, så skulle jag ändå kunna tänka mig att köra den om jag kunde öppna den i ett vanligt fönster och därmed kunna anpassa dess storlek, eller över huvudtaget kunna hantera den som vilket annat program som helst.

Att hoppa mellan öppna program är lättare i Windows

Att hoppa mellan öppna program är lättare i Windows

En av de stora fördelarna med det traditionella skrivbordet är att det är en barnlek att hoppa mellan sina aktiva program, vilket är betydligt krångligare i Metro.

Jag hoppas verkligen Microsoft tänker om och ändrar hur appar ska fungera och hanteras på en vanlig dator. Att försöka skrota det traditionella skrivbordet på datorerna tror jag inte är rätt väg att gå.

2 kommentarer

 • tonkan

  Har precis beställt ny lap med W8 instalerat det var banne mig det värsta jag varit med om. Är det nått försök att likna apples OSX så är det ju skrattretande vad gäller användandet. Vart har användarvänligheten tagit vägen? Massor av skitprogram följer med som vanligt. Jag fattar inte hur jag laddar ner program. Programmen syns inte Fattar inte ens hur jag stänger av. Ta skype i w8 tex tar upp hela skärmen och jag kan inte köra andra program, ska det verkligen vara så eller är det jag som är dum i huvet. Enligt min mening Må det va hur bra som helst ”under huven” Men de går knappt att använda eländet Blir bara galen av att tänka på skiten. Finns det nått sätt att få MS att ta sig samman göra om och göra rätt. Har du något bra argument till varför jag inte ska blåsa skiten och instalera W7?
  //Tonkan
  MYCKET Besviken vanlig användare.

 • Juri Salminen

  Jag förstår din frustration Tonkan och mitt bästa råd är att undvika ”Metro” så långt som möjligt.

  Vad gäller Skype, så finns det ju som ”vanligt” program, så ladda ner och installera det istället.

  Jag kör Windows 7 på min stationära dator och enda anledningen, eller rättare sagt, den främsta anledningen till varför jag kör Windows 8 på min bärbara dator är för att det fungerar bättre på en äldre dator. Sen tycker jag det är kul med nya prylar, även om det kanske inte har gällt just Windows 8 som snarare känns som ett steg bakåt i utvecklingen 🙂

  Har inga argument för varför du ska behålla Windows 8, men skulle du bita ihop en vecka eller så, och kommer på något bra, så får du gärna återkomma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.