Import i Lightroom 3 Beta 2

Lightroom 3’s importfunktion har gjorts om mer eller mindre från grunden och jag tycker den har blivit bättre. Däremot saknar den åtminstone en funktion som jag hade önskat mig – möjligheten att sätta bildspecifika nyckelord direkt vid importen.

Omgjord Import i Lightroom 3

Omgjord Import i Lightroom 3

Precis som i tidigare versioner av Lightroom och så även i Lightroom 3, så kan man bara sätta nyckelord som gäller för samtliga bilder i importen. Det går alltså inte att markera en bild och skriva in nyckelord enbart för den bilden utan nyckelorden som du skriver in, gäller för samtliga bilder som ska importeras. Lite synd, men uppenbarligen tillhör jag minoriteten som vill jobba på det sättet.

Egentligen ingen stor sak, men det hade varit trevligt om man hade haft möjligheten att redan vid importen klara av denna procedur, om man så önskar.

Omgjord Import i Lightroom 3

Omgjord Import i Lightroom 3

Till vänster i Importfönstret väljer man varifrån man vill importera bilder sina bilder och det vanligaste blir väl från ett minneskort, men i det här fallet har jag valt att importera bilder från en extern hårddisk.

Har exporterat en del bilder från Lightroom 2.6 och det är dessa bilder jag vill importera.

Med tanke på att gränssnittet inte direkt är Windows-standard, så är det ändå lätt att förstå och man begriper ganska snabbt hur det hela fungerar. Har man dessutom jobbat med tidigare versioner av Lightroom, så är det ännu lättare eftersom gränssnittet följer samma standard som tidigare och egentligen är det ju bara utseendet som skiljer mot Windows standardgränssnitt.

Efter att ha testat Lightroom 3 Beta 2 aningen mer, så har jag insett att programmets gränssnitt faktiskt är betydligt snabbare än tidigare versioner. Det går snabbare att scrolla i listorna och ”menyerna” i listorna öppnas snabbare, så nog har Adobe lyckats med detta.

Den stora skillnaden i det här läget av Importen är att man hela tiden håller sig i samma fönster. I tidigare versioner öppnades ett nytt fönster där man fick välja vad man ville importera och därefter fick man fram själva Importfönstret. Detta är alltså omgjort i Lightroom 3 och jag tycker det nya gränssnittet är bättre då man får en bättre överblick och dessutom har möjlighen att ändra sig utan att börja om från början.

Detta är egentligen ingen stor sak, men det gör programmet mer enhetligt och Importfunktionen fungerar därmed mer som vilken annan modul som helst.

Dessutom är Lightrooms gränssnitt snyggare än Windows standardfönster och trots att jag tidigare inte brytt mig särskilt mycket om hur saker och ting ser ut, så måste jag erkänna att jag uppskattar Lightrooms gränssnitt framför Windows, speciellt när det snabbats upp. Jag föredrar fortfarande snabbhet och funktionalitet framför utseende, men nu verkar Adobe lyckats med trimmandet av gränssnittet och då överväger utseendet funktionaliteten.

Hur stor skillnad det är i hastighet mellan 32- och 64-bitars versionerna har jag ingen aning om eftersom jag endast har testat 64-bitars versionen, men jag tror inte skillnaden i gränssnittet är speciellt stor. Däremot kan nog skillnaden i bildvisning skilja ganska mycket eftersom det är där minnet verkligen används, speciellt med dagens kameror som levererar enorma filer.

Den största delen av Importfönstret upptas av en yta som visar alla bilder i Importen.

Bilder som ska importeras i Lightroom 3

Bilder som ska importeras i Lightroom 3

I tidigare versioner av Lightroom öppnades ett helt nytt fönster när man valt vad/varifrån man ville importera bilder och det var ett vanligt Windows fönster och följde inte alls det övriga gränssnittet i Lightroom. I Lightroom 3 visas alla bilderna i samma fönster och det ser ut precis som i resten av programmet.

I det här läget är det lätt att direkt välja vilka bilder man vill ta med och vilka man vill ”radera”. Ser man redan här att det finns bilder som inte är bra eller av annan anledning inte ska importeras, så är det vettigt att direkt välja bort dem. Det finns ju ingen anledning att importera bilder som man ändå inte vill ha.

Gränssnittet är detsamma som i Library-modulen och det är sålunda lättöverskådligt. Man kan, precis som i Library-modulen, välja mellan att visa alla bilder som tumnaglar eller enskilda bilder i hela fönstret och det är det som är det fina i kråksången – att kunna detaljstudera en enskild bild direkt vid importen, vilket inte var möjligt i tidigare versioner.

Detaljstudera enskild bild vid Import i Lightroom 3

Detaljstudera enskild bild vid Import i Lightroom 3

Här kan du, precis som i Libryar-modulen, zooma in och detaljstudera bilden och se ifall exempelvis skärpan ligger rätt etc. Detta var inte möjligt i tidigare versioner av Lightroom och jag tror denna möjlighet kommer  uppskattas av många.

I Lightroom 3 Beta 2 verkar dock zoomfunktionen inte riktigt fungera som den ska. När man zoomar in visar programmet att det ska vara 1:1, men ändå blir bilden bara marginellt större. Jag har testat med foton från min Sony A900 som ger ganska stora bilder med sina 25 MP, men när jag zoomar in till skala 1:1, så blir bilden bara marginellt större.

Skala 1:1 i Lightroom 3 Beta 2

Skala 1:1 i Lightroom 3 Beta 2

Här visas bilden i Lightroom 3 Beta 2’s Import-modul i skala 1:1. Åtminstone säger programmet att det ska vara skala 1:1.

Bilden i skala "fit" i Lightroom 3 Beta 2

Bilden i skala "fit" i Lightroom 3 Beta 2

Och här ser du bilden i skala ”fit”, eller ”anpassad” skala som det kanske heter i på svenska. Som du ser, så är skillnaden marginell och att något är fel, syns tydligt om man jämför med hur bilden verkligen ser ut i skala 1:1.

Samma bild i skala 1:1

Samma bild i skala 1:1

Så här ser bilden ut i skala 1:1 på ”riktigt” och skillnaden mot Lightroom 3 Beta 2’s skala 1:1 vid Importen är ganska stor. Frågan är om det är Adobe eller jag som missat något, men jag hoppas det är Adobe med tanke på att det trots allt bara är en Beta-version.

Jag håller tummarna för att detta fixas i den slutgiltiga versionen av programmet och fortsätter istället med den avslutande delen av Lightroom 3′ Import-modul.

Importdestination i Lightroom 3

Importdestination i Lightroom 3

Vart bilderna ska importeras väljer åtminstone jag bara en gång, men det beror på att jag enbart använder programmet privat, så alla bilder är mina ”privata” och jag behöver inte sortera in dom i olika fack.

Jag väljer en huvudkatalog (”BilderLightroom 3 Beta” i det här fallet) och därunder sparar jag alla bilderna i hierarkin ”åååååååå-mm-dd”, vilket ser ut som följer:

”E:BilderLightroom 3 Beta20102010-03-25” för bilder tagna den 25 mars 2010. Bilder tagna andra datum hamnar i kataloger med respektive datum. Jag tycker detta är ett utmärkt sett att katalogisera filerna fysiskt på hårddisken då det är lättare att hitta bilderna ifall man glömt sätta nyckelord eller lägga bilderna i någon ”collection”. Jag brukar åtminstone komma ihåg ungefär när jag tog något specifikt foto.

Tidigare, med ACDSee, sparade jag bilderna årsvis och ämnesvis, expempelvis ”2010FamiljenBarnen” och därunder hamnade alla bilderna på barnen, tagna under året 2010. Detta kändes dock som dubbelarbete, redan i ACDSee som har ett, enligt mig, bättre katalogiseringssystem än Lightroom och när jag gick över till Lightroom, så mitt tidigare förfarande inte praktiskt möjligt.

Det finns även stora möjligheter att namnge bilderna enligt olika system, men personligen har jag aldrig brytt mig om detta utan jag låter filerna heta som dem heter. Jobbar man proffisionellt som fotograf, så kan det vara en väldigt nyttig funktion då man bland annat kan namnge själva Importen och namnsätta bilderna efter detta, ihop med andra variabler. Det är ingen dålig funktion, bara för att jag själv inte använder den.

Du kan även välja att skapa en backup direkt vid Importen, men även detta låter jag bli. Jag skapar istället backup manuellt, dock med alldeles för långa mellanrum, så funktionen borde jag egentligen börja använda, men eftersom den bara skapar backup av bildern vid importen, så ser jag inte direkt nyttan med den. Jag är mer intresserad av backup på min färdigbehandlade bilder.

Precis som i tidigare versioner av Lightroom kan du välja att skriva nyckelord för de importerade bilderna, men som jag skrev i början, så gäller nyckelorden för samtliga bilder i Importen vilket jag tycker är lite tråkigt.

När man väl importerat bilderna kan man markera flera bilder och sätta nyckelord utan att påverka övriga nyckelord som är bildspecifika, så varför kan man inte göra det vid Importen? Jag får hoppas att även detta är en brist som endast finns i Beta-versionen.

Rent programmeringsmässigt innebär specifik nyckelordsmärkning i det här stadiet en hel del extra arbete, så det tillsammans med hur majoriteten av användarna jobbar med Lightroom gör väl att funktionen inte lär dyka upp än på ett tag.

Filhanteringsallternativ i Lightroom 3

Filhanteringsallternativ i Lightroom 3

Precis som i tidigare versioner, så kan du välja om bilderna ska kopieras, flyttas eller bara läggas till i din Lightroom-katalog. Du kan även välja att RAW-bilder ska konverteras till Adobes öppna filformat DNG (Digital Negative).

Vart bilderna ska importeras och hur (kopieras, flyttas etc) kommer programmet ihåg till nästa gång, så använder man samma allternativ varje gång, så behöver man bara välja detta första gången.

Skillnaden här är gränssnittet och det är till det bättre. I övrigt fungerar allt precis som vanligt.

Avslutningsvis hoppas jag Adobe fixar zoomingen av bilder och lägger till samma nyckelordsfunktionalitet som i Library-modulen. Skulle även vilja ha möjligheten att betygsätta bilder redan vid Importen.

För min del skulle det underlätta om jag kunde nyckelordsmärka och betygsätta bilderna redan vid importen, så jag kan ägna mig åt justering av vitbalans etc. när bilderna väl är importerade.

Att nyckelords- och betygsätta bilder tillhör inte min favoritsysselsättning, men det känns som det skulle vara lättare att göra om man hade möjligheten redan vid importstadiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.