Polisen borde lära sig köra bil

Blåljus istället för blinkers

Blåljus istället för blinkers

Idag när jag var inne på stan och handlade fick jag syn på en polisbil som cirkulerade på COOP’s parkering. Eftersom jag har semester och sålunda gott om tid, så fick jag för mig att följa efter dem en stund, vilket visade sig bli i närmare en timme.

Jag vet inte vad de var ute efter, men de for omkring runt halva staden, in och ut från olika parkeringar i anslutning till större affärer och genom olika bostadsområden.

Det jag reagerade på efter att ha följt efter dem ut från COOP’s parkering var att han (det var en man som körde) inte blinkade och det fick givetvis upp pulsen på mig och fick mig att fortsätta följa efter så länge som jag gjorde.

Under hela färden kunde jag se honom blinka 3 gånger och nu i efterhand har jag räknat till åtminstone 27 gånger som han skulle ha blinkat, men inte gjorde det.

Lika illa var det med avståndet till framförvarande. Kom han ikapp någon annan, så låg han hela tiden för nära och fick bromsa med titt som tätt.

Vi stannade vid en stoppskylt och till min förvåning, så stannade han, men lade istället i backen och backade tillbaka en halvmeter eftersom han kört för långt fram.

Har inte polisen någon skyldighet att följa trafikregler? Jag vet att utryckningsfordon inte behöver följa trafikregler, men det kan väl inte gälla hela tiden? Att bara ligga och glida runt lite på måfå i låg hastighet kan väl ändå inte vara så avancerat att de inte klarar av att blinka?

Ju fortfara utryckningsfordonen kommer fram, desto bättre

Ju fortfara utryckningsfordonen kommer fram, desto bättre

I Stockholm har jag vid ett par tillfället sett hur brandkåren far fram med blåljus och sirener men ingen blinkers och det komiska(?) vid ett av dessa tillfällen var vid ett rödljus. Personbilen framför brandbilen körde mot rött och svängde höger för att lämna plats åt brandbilen. Detta skedde helt utan risk för övrig trafik som samtliga observerat brandbilen och stod still, men det visade sig att brandbilen också skulle till höger i denna korsning, där nu personbilen stod och blockerade.

Brandbilen hade inte blinkat och gjorde det fortfarande inte när han tvingades stanna bakom den smått panikslagna föraren i personbilen.

Det tog några sekunder innan denna stackars personbilsförare lyckats få undan sin bil, eftersom han hade ställt sig så att han skulle kunna svänga runt en refug och tillbaka till vägen han svängt av från, men eftersom det stod fler bilar vid detta rödljus, så var han tvungen att backa först, för att sedan kunna köra undan. Under dessa sekunder stod brandbilen med sirener och blåljus en knapp meter bakom, så föraren hade även svårt att bedöma hur långt han kunde backa, utan att backa in i brandbilen.

Hade brandbilen slagit på högerblinkers, så hade personbilsföraren förhoppningsvis sett detta och agerat annorlunda, men nu skulle ju brandbilen uppenbarligen rakt fram (eftersom han inte visade tecken till något annat) och därför agerade personbilsföraren efter detta antagande.

Tyvärr han jag inte få fram kameran och fotografera det hela, utan fick nöja mig med att sitta och skaka på huvudet och tycka synd om personbilsföraren.

Självklart ska utryckningsfordon ta sig fram i trafiken och får gärna köra mot rött, stopplikt eller vad det nu kan vara, men självklart måste de blinka för att visa oss andra vart de ska, så vi kan agera därefter och underlätta för dem att ta sig fram så fort som möjligt.

Lika självklart är det att även förare av utryckningsfordon – poliser, brandmän, sjukvårdare etc. – är vanliga människor och sålunda gör misstag – precis som vi andra – men när man endast blinkar 1 gång av 10 – som var fallet med polismannen jag följde efter – så är det något som inte står rätt till.

Kan man inte köra bil så ska man nog inte göra det heller

Kan man inte köra bil så ska man nog inte göra det heller

Om det beror på väldigt dålig simultanförmåga eller ren nonchalans vet jag inte, men oavsett vilket, så borde han inte få köra bil. Kan man inte köra bil, så ska man inte göra det.

AB, AB1, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, ArbB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.