Jobba tills du dör

Statsministern Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba längre, kanske tills vi är 75.

Undersökningar som de olika tidningarna gjort visar att ytterst få är intresserade av att jobba längre än till 65. Majoriteten vill faktiskt gå i pension före 65 och det är väl knappast något som förvånar.

Själv fick jag höra redan i småskolan (låg- eller mellanstadiet i mitten av 80-talet) att det inte skulle finnas pengar kvar åt oss när det var dags för vår pension och eftersom jag var ung på den tiden, så fastnade detta i skallen. Är sålunda inte ett dugg förvånad – tvärtom – över att det nu (tillslut) börjar pratas om att höja pensionsåldern.

Hade politikerna tänkt lite längre än till nästa val, så hade pensionsåldern höjts för 20-30 år sedan, eller skatterna höjts för att kompensera de ökade kostnaderna. Istället blir det att ta sitt egna ansvar och börja pensionsspara – rejält.

Självklart tycker jag det är en trist utveckling med högre pensionsålder, men så ser ju verkligheten ut. Finns det inte pengar, så finns det inte.

Andra bloggar i ämnet: Allra undernådigast, Nyhetscirkus, 2000aldrig, Annorlundaz, Jinge.se, Mikael Andersson (C), Blogghelvetet

SvD, DN, DN1, DN2, DN3, SvD1, DN4, DN5, DN6, SvD2, GP, GP1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.