Klart att vi ska bryta Uran i Sverige

Om vi ska använda kärnkraft i Sverige, så ska vi givetvis bryta vårt egna Uran.

Sverige har ganska stora mängder Uran och vi tillverkar drygt hälften av vår el med hjälp av kärnkraft, som drivs med Uran. Att inte själva bryta bränslet utan istället låta andra länder stå för skitjobbet är, enligt mig, totalt fel.

Svenska gruvarbetare omfattas av hårdare regler än många andra länder, så arbetet bör vara mindre riskfyllt för den svenske gruvarbetaren än vad den är för många andra länders, men ingen tvivlar på att det är ett arbete förenat med stora risker och därför ska lönerna vara satta därefter.

Förutom att vi kan bryta vårt egna kärnkraftsbränsle, så kan vi exportera till andra länder och därmed öka exporten. Inkomsterna från denna export borde användas till utveckling av ny energiteknik.

För att ytterligare höja säkerheten kring Uranhanteringen, så tycker jag det ska vara ett statligt företag som sköter det. Uranbrytningen ska inte drivas i rent vinstintresse och ett statligt ägande garanterar detta betydligt bättre än ett privat.

Kärnkraften kan aldrig bli mer än en parentes i världens energiförsörjning, då jordens tillgångar på uran och med nuvarande användning och teknik bara räcker under cirka en mansålder.

Sen måste det komma fram andra energikällor som ersättning för kärnkraften, som enligt många forskare, inte är en varaktig lösning. Jag är egentligen emot kärnkraften, men det är nog det minst sämsta i dagsläget.

Miljöpartiet vill börja avveckla kärnkraften redan idag, med motivation att vi har elöverskott, men att vi har elöverskott idag beror ju på att vi har tillgång till kärnkraft. Skulle vi avveckla kärnkraften skulle vi istället få elunderskott och därmed tvingas importera skitig el.

Som det ser ut i dagsläget, så finns det inget alternativ till kärnkraften inom överskådlig framtid och därför måste vi börja bygga nya kärnkraftverk redan idag, som kan ersätta de befintliga, som kommer att tas ur bruk inom 10-15 år.

Expressen, Allehanda, MyNewsDesk, GP, DN, HD, SvD, Norran, SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.